Έχεις ένα καλόβολο κι ευγενικό παιδί, το οποίο όμως δεν πολύ εκδηλωτικό και δεν αρέσκεται στις πολλές αγκαλιές και τα φιλιά με ανθρώπους που δεν βλέπει πολύ συχνά κι έχεις άγχος για το πως θα συμπεριφερθεί τώρα που θα βρεθείτε στο χωριό σου με τους συγγενείς; Κομβικές για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις λόγω της συμπεριφοράς του παιδιού στις μεγάλες αγκαλιές, αλλά και στο φαγητό και στα δώρα που δεν του αρέσουν είναι η προετοιμασία και  η καλλιέργεια της καλής συμπεριφοράς.

Για παράδειγμα αν το παιδί ζορίζεται με τα φιλιά και τις αγκαλιές μην επιμείνεις να φιλάει τη νονά, τους συγγενείς και τους φίλους που δεν βλέπει και πολύ συχνά. Πες του ότι μπορεί να τους χαμογελάσει ή να τους στείλει ένα φιλί από μακριά ώστε να ξέρει τι να κάνει αν του το ζητήσουν. Υπάρχουν παιδιά που δεν τους αρέσουν τα αγγίγματα, κάτι που επιβάλλεται να το σεβαστείς, ωστόσο παράλληλα καλό είναι να μάθεις στο παιδί σου να έχει  τρόπους!

Θέμα καλλιέργειας καλής συμπεριφοράς είναι και η αντίδραση του παιδιού σε κάποιο δώρο που δεν του αρέσει, όπως για παράδειγμα η λαμπάδα της νονάς που δεν έχει την κούκλα που θα ήθελε ή παραείναι στολισμένη κ.ο.κ. Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να λέει «ευχαριστώ», ακόμη κι αν κάτι δεν του αρέσει, δεδομένου ότι όπως οφείλεις να του εξηγήσεις, ειδικά στις εποχές μας, η καλή πρόθεση είναι που μετράει περισσότερο από το δώρο, το οποίο μπορεί να αλλαχτεί ή να δοθεί ή να έρθει στα μέτρα που το παιδί θέλει, κι εν προκειμένω η λαμπάδα να στολιστεί αλλιώς κ.ο.κ.

Τα παιδιά κάποιες φορές ζηλεύουν τα δώρα που λαμβάνουν τα αδέλφια τους ή άλλα παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση απέφυγε να μπεις στη διαδικασία να μειώσεις το δώρο του άλλου παιδιού. Αντιμετώπισε το θέμα με ηρεμία ώστε το παιδί να κατανοήσει  ότι αυτό μπορεί να συμβεί και προσπάθησε να στρέψεις αλλού την προσοχή του.

Αν το παιδί σου είναι δύσκολο στο φαγητό φρόντισε να έχει φάει πριν πάτε σε κάποιο σπίτι καλεσμένοι για παράδειγμα το Μεγάλο Σάββατο. Δεν είναι η σωστή στιγμή για να μάθει το παιδί σου να τρώει ένα φαγητό όπως η μαγειρίτσα! Ας μην φάει εκείνο το βράδυ. Μπορεί να φάει κάτι άλλο ένα αβγουλάκι, ένα τσουρεκάκι, εντέλει ας ξεφύγει και λίγο κι από το διατροφικό του πρόγραμμα, δεν τρέχει τίποτε. Καλό Πάσχα!