Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, προκάλεσε την οργή του Ισραήλ δηλώνοντας ότι η γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί κατά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να συγχωρεθεί.

Τον περασμένο μήνα ο Μπολσονάρου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι ο ναζισμός ήταν ένα αριστερό κίνημα, αφού επισκέφθηκε το μνημείο και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιάντ Βάσεμ στο Ισραήλ.

Μιλώντας την Πέμπτη σε μια ομάδα βραζιλιάνων ευαγγελιστών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε: «Μπορούμε να συγχωρούμε, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνούμε. Αυτή είναι η διατύπωσή μου. Εκείνοι που ξεχνούν το παρελθόν τους είναι καταδικασμένοι να μην έχουν μέλλον» είπε.

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» ήταν η αντίδραση με ανάρτηση στο twitter από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομα του Μπολσονάρου.

«Είτε πρόκειται για άτομα ή οργανώσεις, αρχηγούς κομμάτων ή αρχηγούς κρατών, κανείς δε θα διατάξει τη συγχώρεση του εβραϊκού λαού, ούτε αυτό μπορεί να αποκτηθεί μέσα από κανένα συμφέρον» τόνισε ο ισραηλινός πρόεδρος, ο ρόλος του οποίου είναι κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικός.

Με ξεχωριστή του ανακοίνωση το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιάντ Βάσεμ ανέφερε: «Κανείς δεν έχει το ρόλο να αποφασίζει ποιος μπορεί να συγχωρεθεί και κατά πόσον πρέπει να υπάρξει συγχώρεση για τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίον ο Μπολσονάρου έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που μετέβησαν στην Μπραζίλια τον Ιανουάριο, για να παραστούν στην ορκωμοσία του Μπολσονάρου.

Εξάλλου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο βραζιλιάνος πρόεδρος πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη σε μια προσπάθεια ώθησης της εκστρατείας του Νετανιάχου για την επανεκλογή του στις εκλογές της 9ης Απριλίου.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από