Με ανοίκειο τρόπο απάντησε η διοίκηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με τη διαφημιστική καταχώρηση της Novartis στο κρατικό πρακτορείο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης στην οποία εμπλέκεται η φαρμακευτική εταιρεία, την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Με μια ανακοίνωση που παραπέμπει ξεκάθαρα σε κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε επικεφαλής ενός κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος απαντά ειρωνικά στους 10 Έλληνες βουλευτές πως υποχρεώθηκε (!) να πάρει τη διαφήμιση της αμαρτωλής Novartis επειδή… χρωστάει το ΠΑΣΟΚ!

Το θέμα ανέκυψε έπειτα από ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μεταξύ των οποίων ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τον οποίο η δικογραφία εστάλη αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έκανε λόγο για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα», αποσιωπώντας σκόπιμα τον πραγματικό εκτροχιασμό της περιόδου 2004-2009 με την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης από 2,4 δισ. σε 5,6 δισ. ευρώ.

Συμπληρώνουν δε πως, ενώ όλα αυτά είναι γνωστά και απασχόλησαν τον δημόσιο διάλογο το προηγούμενο διάστημα, με έκπληξη είδαν 2 ολοσέλιδες καταχωρίσεις της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS στο τεύχος με αριθμ. 92/24/05/2018 της freepress έκδοσης «ΠΡΑΚΤΟΡΕIΟ» του ΑΠΕ-ΜΠΕ!

Συγκεκριμένα, αναφέρουν, στη σελίδα 23 υπάρχει η διαφημιστική καταχώριση με τίτλο «Changing the practice of medicine» της θυγατρικής Novartis Hellas και στη σελίδα 27 υπάρχει άρθρο του περιοδικού με τίτλο «Νέα κλινική μελέτη για την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα», όπου επικροτείται η εταιρεία για την καινοτομία που επέδειξε σε κλινική δοκιμή»!

«Η διαφημιστική εταιρία MSS COMMUNICATION ΕΛΛΑΣ Α.Ε. μας έδωσε διαφήμιση για τη φαρμακευτική εταιρεία και πελάτη της Novartis. Το ποσό που εισπράχθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για αυτή την ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση είναι 1.250€ + ΦΠΑ», παραδέχεται ο Πρόεδρος και διευθύνων του κρατικού πρακτορείου Μιχάλης Ψύλος σε έγγραφά του το οποίο ο κ. Παππάς διαβίβασε ασχολίαστο στη Βουλή.

Προκειμένου, όμως, να δικαιολογηθεί υποστηρίζει ότι «η δημοσίευση διαφημίσεων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι μάλιστα τα τελευταία χρόνια αναγκαία, καθώς πολλοί συνδρομητές μας – αν και παίρνουν τις υπηρεσίες μας – είτε καθυστερούν πάρα πολύ να καταβάλουν τις συνδρομές τους, είτε μας οφείλουν αρκετά χρήματα».

Στη στυνέχεια περνά στην αντεπίθεση βάλλοντας κατά του ΠΑΣΟΚ για το οποίο αναφέρει ο κ. Ψύλλος: «Θα θέλαμε τέλος να σημειώσουμε ότι μεταξύ των μεγάλων οφειλετών-συνδρομητών του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο οφείλει συνολικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων 74.547,28 ευρώ. Για το ποσό αυτό το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει καταβάλει τον ΦΠΑ που αναλογεί»

Πέρα από το γεγονός ότι ο συσχετισμός των δύο περιπτώσεων δεν ευσταθεί λογικά, η απάντηση μοιάζει με εκβιασμό καθώς στρέφεται μόνον κατά του ΠΑΣΟΚ επειδή οι βουλευτές του κατέθεσαν ερώτηση και όχι εναντίον των υπολοίπων – κομμάτων και άλλων – που έχουν οφειλές, τις οποίες ο κ. Ψύλος δεν αναφέρει επειδή δεν τον… ενοχλούν!

Οι βουλευτές Αχμέτ Ιλχάν, Ευάγ. Βενιζέλος, Γ. Καρράς, Βασ. Κεγκέρογλου, Δ. Κρεμαστινός, Δ. Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Κ. Μπαργιώτας, Θ. Παπαθεοδώρου, Εύη Χριστοφιλοπούλου ερωτούν τον κ. Παππά «κατά πόσο είναι ηθικό να διώκεις πολιτικούς αντιπάλους σου πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα και παράλληλα να δίνεις διαφημιστικό χώρο στην ελεγχόμενη εταιρεία.

Εκτός από τη συγκεκριμένη διαφήμιση που αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διαφημίσεις της Novartis είχαν αναρτηθεί και στην κεντρική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και όχι μόνον σε ένα τεύχος του freepress περιοδικού, κάτι για το οποίο υπάρχει η δυνατότητα να διερευνηθεί και να εξακριβωθεί το ύψος του συνολικού ποσού που μπήκε στα ταμεία του κρατικού πρακτορείου.