«Μπλόκο» στα σχέδια για τη δημιουργία νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να βάλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος δείχνει ξεκάθαρα ότι θέλει να έχει ξεχωριστεί φωνή μέσα στο κόμμα. Σε πρόσφατη ομιλία του στην Πάτρα ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά παρουσίασε ένα μανιφέστο πολιτικής αυτονόμησης την ώρα που η Κουμουνδούρου επιλέγει τα «ρεσάλτα» στην Κεντροαριστερά κι επιμένει να προσεγγίζει τους Σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης, λησμονώντας τις καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως είπε ο κ. Τσακαλώτος: «Η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν χρειάζονται από εμάς ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, διότι ό,τι έχουμε καταφέρει, ό,τι έχουμε προσθέσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και οι λόγοι που μας ακούν, είναι ότι είμαστε Αριστερά που έχει υπερηφάνεια για τις ιδέες της».

Είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον… ανεπίσημο ηγέτη της ομάδας των «53+» δηλαδή της αντιπολίτευσης του Τσίπρα, κι ενώ πληθαίνουν οι φωνές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να «ξεφορτωθεί» τον υπουργό στέλνοντάς τον στην Κομισιόν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι άλλες τοποθετήσεις του Τσακαλώτου. Λέει χαρακτηριστικά:

Η ψήφος στην ΝΔ δεν είναι μόνο μια ψήφος υπέρ του νεοφιλελευθέρου προτάγματος, που δεν θα έχει την κοινωνία και την οικονομία μαζί, αλλά θα είναι και για το παλιό πολιτικό σύστημα», ενώ μιλώντας για την Φώφη Γεννηματά και τον Κώστα Σημίτη, είπε ότι «δεν έμαθαν τίποτα από την κρίση».

Για εμάς δεν υπάρχει ανάκαμψη και ανάπτυξη χωρίς την κοινωνία και χωρίς τους εργαζόμενους. Διότι, δεν βγαίνεις από την κρίση με τον ίδιο τρόπο που μπήκες. Mπορείς να έχεις ένα έργο και συγκεκριμένο προσανατολισμό με ορατό αποτέλεσμα, για αυτό και παλέψαμε ώστε να έχουμε μέριμνα για την κοινωνία, και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Μέσα στο 2019, είχαμε συγκεκριμένες δυνατότητες για αυξήσεις δαπανών και μειώσεις των φόρων και τις υλοποιήσαμε, αφού η στρατηγική ήταν τα μισά να είναι από την πλευρά του κοινωνικού κράτους για την ενίσχυσή του, και τα άλλα μισά για την ενίσχυση της ανάπτυξης, με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Αναφερόμενος στην οικονομία τονίζει:

Κάνουμε πράγματα για την ανάπτυξη, με μειώσεις φόρων, καθώς η αναπτυξιακή μας στρατηγική δεν στηρίζεται μόνο σε αυτές τις μειώσεις, αλλά η συμμαχία μας με τα μεσαία στρώματα βασίζεται στην ανάπτυξη, δηλαδή στην κατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ με διαφάνεια προς στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στις πρωτοβουλίες για τον χρηματοοικονομικό τομέα

Η κοινωνία και η οικονομία πάνε μαζί, για αυτό και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας, ώστε να διεκδικήσουν το κομμάτι της ανάπτυξης που τους αναλογεί

Η κρίση ανέδειξε ένα κλειστό σύστημα, το οποίο το σπάσαμε, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί το πώς δούλευε το πολιτικό σύστημα με τόσα χρήματα που έπαιρναν από τις τράπεζες για να υπάρχει αναπαραγωγή των ίδιων κομμάτων και των ίδιων ανθρώπων, με τις ίδιες ιδέες, με το ίδιο πελατειακό σύστημα – γι’ αυτό ακριβώς και υπάρχει αυτή η λυσσαλέα αντίδραση

Η κυβέρνηση δουλεύει με διαφάνεια, και αυτό σημαίνει ότι καλούμε την κοινωνία να συζητήσει μαζί μας τις προτεραιότητες, αλλά είναι προφανές ότι έπειτα από μια τόσο μεγάλη κρίση δεν γίνονται όλα τα πράματα μαζί

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από