Τηλεφωνική συνομιλία είχαν την Τετάρτη Ζόραν Ζάεφ και Άνγκελα Μέρκελ, με τον σκοπιανό πρωθυπουργό να ζητεί από τη γερμανίδα καγκελάριο την υποστήριξή της όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε ότι, με δεδομένο ότι η χώρα έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ από το 2005, υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και έφερε αποτελέσματα στις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες, είναι καιρός το Συμβούλιο της ΕΕ να λάβει θετική απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Είναι καιρός για το Συμβούλιο της ΕΕ να εγκρίνει μια θετική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει πρόσθετη ενθάρρυνση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» είπε χαρακτηριστικά ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

https://twitter.com/Zoran_Zaev/status/1113864182225625088

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, με την πλευρά της Β. Μακεδονίας να κάνει λόγο για ιστορική στιγμή.

«Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών επιβεβαιώνει ότι ο διάλογος και η διπλωματία φέρνουν θετικά αποτελέσματα για την υπέρβαση των ανοιχτών ζητημάτων και μπορούν να αποφέρουν συγκεκριμένο οικονομικό όφελος για τους πολίτες. Όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ, οι κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας υπέγραψαν αρκετές συμφωνίας για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της συνεργασίας. Πέραν αυτού, στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε και επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 140 επιχειρήσεις από την Ελλάδα και 250 επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.