Και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα θα συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη  Βόρεια Μακεδονία.

Η κυρία Μπαζιάνα θα ακολουθήσει το δικό της πρόγραμμα με την «οικοδέσποινα» σύζυγο του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόρικα Ζάεφ, η οποία αποφεύγει γενικώς τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά περιγράφεται σαν ευγενική φυσιογνωμία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Ζάεφ επισκέπτεται συχνά ιδιωτικά την Ελλάδα, της οποίας θαυμάστρια δηλώνει η κόρη του πρωθυπουργικού ζεύγους Αλεξάνδρα.

Στις 9.30 το πρωί της  Τρίτης το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργου στη Βόρεια Μακεδονία.

Η επίσημη υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα που θα συνοδεύεται και από τη σύζυγο του Μπετυ Μπαζιάνα, θα γίνει στο πρωθυπουργικό μέγαρο, θα ακολουθήσει το τετ α τετ που θα έχει με τον Ζόραν Ζάεφ, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα δυο ώρες αργότερα οι δυο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις.

Στις 4.30 μ.μ. θα ξεκινήσει το επιχειρηματικό Φόρουμ όπου και οι δυο θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Στις συμφωνίες που θα υπογράφουν μεταξύ των δυο χωρών ξεχωρίζει αυτή που θα υπογράψει ο υπουργός εθνικής άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με την  ομόλογο του για τη  φύλαξη του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, κάτι που ήθελε η πάντα πρόθυμη Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας έχοντας στο πλευρό του αρκετούς υπουργούς (Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκη, Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, Υγείας Ανδρέα Ξανθό, Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, Σία Αναγνωστοπούλου, Στ. Αραχωβίτη, Μάρκο Μπόλαρη, κ.α) θα μιλήσει και πάλι για μία ιστορική συμφωνία που θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές.

Αναφορικά με τις συμφωνίες , αναμένεται να υπογράψει  μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας των δυο χωρών, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι θα είναι εκπρόσωποι από τους Ομίλους Μυτιληναίου, Κοντοµηνά, Κόκκαλη κ.λ.π. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στα Σκόπια θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι εξής επιχειρηματίες:

Ιωάννης Κουφουδάκης, CEO της Neuropublic ΑΕ (συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα)

Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ.

Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο)
Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές)
Δημήτρης Καλλιτσάντσης, CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Γιάννης Μπαϊρακτάρης, γενικός διευθυντής Elea Creta Ltd
Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος Intracom
Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες)
Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ
Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου

Ιωάννης Μαυρουδής, CEO της Γαία Επιχειρείν ΑΕ (αγροτοδιατροφικός τομέας)
Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο)
Motor Oil με διευθυντικό στέλεχος της

Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΤΕΡΝΑ (ενέργεια κατασκευές)
Γ. Αψούρης, Ν. Μαυρούλιας, Σ. Γρίβας και I. Γερουλάνος από τα ΕΛΠΕ
Μανώλης Μελαμπιανάκης, CEO της Ευριπίδης ΑΕ (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία ελαιολάδου)
Χριστίνα-Άντζελα Παπανδρέου, GFO Elbisco ΑΕ (βιομηχανία τροφίμων)
Νίκος Καλημέρης, γενικός διευθυντής Zitoluks (βιομηχανία τροφίμων).
Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, CEO Rhoe Urban Technologies PC, startup σπουδαστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Κωνσταντίνος Δερδεμέζης, διευθυντής Ομίλου Τσιμέντων Τιτάν
Αντώνης Κοντολέων, στελέχη ΣΙΔΕΝΟΡ
Νικόλαος Στασινόπουλος, πρόεδρος ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ
Νικόλαος Δημαρέλης, γεν. διευθυντής Παυλίδης ΑΕ (μάρμαρα γρανίτες)
Παναγιώτης Νετίδης, ιδιοκτήτης της NGP (εταιρεία διανομών βιομηχανικών, ναυτιλιακών και καταναλωτικών προϊόντων με έδρα στη Θεσσαλονίκη)