Συνάντηση με συνταξιούχους πραγματοποίησε το Σάββατο το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την δέσμευση του πρωθυπουργού πως θα καταργηθούν οι ηλικιακές προϋποθέσεις στις συντάξεις χηρείας απέσπασαν οι συνταξιούχοι, κατά την συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα. Έτσι, θα εισαχθεί ρύθμιση θα επαναφέρει το ύψος της σύνταξης χηρείας στο 70% των χρημάτων που λάμβανε ο θανών, έναντι 50% που είναι σήμερα.

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο επαναφοράς του δώρου Πάσχα για συνταξιούχους, όμως ξεκαθάρισε ότι το μέτρο δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί πριν το 2020.

Εξήγησε ότι δεν προτίθεται να νομοθετήσει φέτος την καταβολή δώρου, καθώς δεν επιθυμεί να δώσει λαβή για κριτική στην αντιπολίτευση, ενόψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.

Αντίθετα ο κ. Τσίπρας απέρριψε κατηγορηματικά τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά, σημειώνοντας πως το κόστος των αιτημάτων τους αποτιμάται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος και υπερβαίνει τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα προωθηθεί ταχέως η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις. Tέλος, επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020, αν και οι θεσμοί είναι υπέρμαχοι της εφαρμογής του μέτρου, το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί.