Αρκετές γυναίκες, που κυρίως λόγω ηλικίας, έχουν αποκτήσει κοιλίτσα, κάνουν δίαιτα θεωρώντας ότι αν αδυνατίσουν θα αποκτήσουν την μέση… δαχτυλίδι, που είχαν όντας κορίτσια.

Αφού ξεκαθαρίσουμε ότι το λίπος γύρω από τη μέση είναι κάτι περισσότερο από θέμα εμφάνισης, καθώς όσοι δεν έχουν επίπεδη κοιλιά έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και  διαβήτη τύπου 2, αφού το γνωστό και ως σπλαχνικό λίπος, περιβάλλει ζωτικά όργανα, να σημειώσουμε ότι αν το πλάνο που θα βάλεις δεν στοχεύει στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος, δίαιτα και άσκηση είναι πιθανό να μην φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Τι μπορείς να κάνεις; Για αρχή θέσε ρεαλιστικούς στόχους. Ανεξάρτητα από την όποια προδιάθεση έχεις λόγω κληρονομικότητας, το εάν έχεις μπει στην εμμηνόπαυση και το εάν το σώμα σου έχει σχήμα μήλου, συνθήκες, που αυξάνουν τους πόντους της κοιλιακής χώρας στην πορεία των ετών, κομβικός για το επιτυχές αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου είναι ο τρόπος ζωής σου, δηλαδή η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του άγχους. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Τσέκαρε (και με τη βοήθεια ειδικού) ότι ακολουθείς το σωστό διατροφικό πλάνο, δεδομένου ότι ακόμη κι αν λαμβάνεις τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνών, έχει σημασία τα στοιχεία αυτά να προέρχονται από τις κατάλληλες τροφές. Ενδείκνυνται τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το μοσχαρίσιο κρέας προκειμένου να εφοδιάζεις τον οργανισμό σους με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που απομακρύνουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Κατανάλωσε επίσης καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο, αλλά και καρύδια, ηλιόσπορους και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

Βάλε στη ζωή σου τα βάρη, τα οποία θεωρούνται ιδανικά ανάμεσα στις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για την απώλεια λίπους από την περιοχή της κοιλιάς. Προσπάθησε να κάνεις τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα τέτοιες ασκήσεις. Η δυναμική άσκηση αυξάνει τη μυϊκή μάζα, η οποία θέτει το σώμα σε θέση μάχης ώστε να κάψει περισσότερο λιπώδη ιστό. Ενδείκνυνται τώρα που ανοίγει ο καιρός και το κολύμπι, ενώ βοηθούν γιόγκα και τρέξιμο.

Βοηθητικά λειτουργεί και το δυναμικό περπάτημα, μετά το φαγητό σου, δεδομένου ότι 15 λεπτά βοηθούν να μειωθούν οι απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα που συμβαίνουν όταν τρως και δεν ακολουθείς το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής των πέντε γευμάτων ημερησίως. Εννοείται πως βοηθούν πολύ οι χειρομαλάξεις και όλα τα είδη μασάζ που μπορεί να γίνουν (βεντούζες κ. ο.κ.) στην επίμαχη περιοχή. Έτσι ή αλλιώς εάν κάνεις καθιστική εργασία, προσπάθησε να σηκώνεσαι και να κάνεις μερικά βήματα τουλάχιστον μία φορά κάθε μία ώρα, αφού όσο περισσότερο χρόνο περνάς καθιστή τόσο μεγαλώνει η περίμετρος της μέσης σου.

Η άθληση θα σε βοηθήσει και στον έλεγχο του άγχους, που λειτουργεί επιβαρυντικά, αφού τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης,  της ορμόνης του στρες, συμβάλλουν στην κατακράτηση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Ακολουθώντας το ίδιο πνεύμα κοιμήσου περισσότερο, γύρω στις 7 με 8 ώρες, καθώς λόγω της έλλειψης ύπνου το σώμα εκκρίνει κορτιζόλη ενώ ενισχύεται η παραγωγή της ορμόνης της πείνας, της γκρελίνης, που αυξάνει την όρεξή σου έτσι είναι πιθανό να φας περισσότερο. Λειτουργώντας στην ίδια κατεύθυνση μάσησε τσίχλα, η οποία ανακουφίζει την ένταση ή κάνε ότι άλλο νομίζεις, το οποίο σε βοηθά να είσαι πιο ήρεμη και χαλαρή. Καλή προσπάθεια!