Συνήθως τα μεγάλα παιδιά ενθουσιάζονται με την είδηση ότι θα αποκτήσουν αδερφάκι, μέχρι που φθάνει στο σπίτι και διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί ούτε να κρατήσει όρθιο το κεφάλι του. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να εξοικειώσετε το μεγαλύτερο παιδί με το βρέφος, βοηθώντας το κατά την πρώτη του επαφή με το ανήμπορο και απολύτως εξαρτημένο από τη φροντίδα που του παρέχεται νέο μέλος της οικογένειας, ανάλογα με την ηλικία του μεγαλύτερου αδελφού, βάζοντας το πρώτο λιθαράκι σε μια σπουδαία σχέση ζωής και για τα δυο παιδιά σας. Τι μπορείς να κάνεις;

Για αρχή δεδομένου ότι το μωρό μέχρι και τους τρεις μήνες της ζωής του εκφράζεται με το κλάμα όταν για κάποιο λόγο δυσφορεί (όταν πεινάει, όταν έχει λερωθεί, όταν χρειάζεται να κοιμηθεί κλπ) ή μέσα από κραυγές ευχαρίστησης όταν ικανοποιούνται οι ανάγκες του ή ανακουφίζεται από κάτι που το ενοχλεί, δώσε στο παιδί τη δυνατότητα να το παρατηρεί μαζί σου, να του μιλάει, να σε βοηθά να το αλλάξεις κ.ο.κ.

Το δεύτερο τρίμηνο το μωρό ακούει, βλέπει και μαθαίνει με τον κατάλληλο δάσκαλο, έναν ρόλο που μπορεί να παίξει το μεγαλύτερο παιδί, για παράδειγμα κρατώντας ένα αρκουδάκι μπροστά του μπορεί να δει αν το ακολουθεί με τα μάτια του. Το μωρό πλέον αναγνωρίζει πρόσωπα, ανταποκρίνεται με χαμόγελα, επομένως ενθάρρυνε το παιδί να του κάνει γκριμάτσες και αστείες κινήσεις. Το μεγαλύτερο αδερφάκι μπορεί σταδιακά να διαβάζει παραμύθια ή να εξηγεί στο μωρό τι βλέπει στις εικόνες. Το μωρό πια απλώνει τα χεράκια του για να το πάρεις αγκαλιά, αρχίζει να πιάνει μικρά αντικείμενα με τα χέρια του και εστιάζει καλά, οπότε το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να αρχίσει να παίζει μαζί του με τουβλάκια, χτίζοντας πυργάκια, που μπορούν να διαλύσουν μαζί με το μωρό κ.ο.κ. Σταδιακά το μωρό αρχίζει να προφέρει και να επαναλαμβάνει συλλαβές τύπου «α», «γκου» κ.ά, οπότε χαράς ευαγγέλια και για τον λιλιπούτειο δάσκαλο.

Μεταξύ 6-9 μηνών το μωρό κάθεται χωρίς υποστήριξη αλλά δεν είναι ακόμη σε θέση να παίζει κανονικά. Ωστόσο αρχίζει να προσέχει και να ασχολείται με παιχνίδια που παράγουν ήχους και γυρίζει το βλέμμα του όταν κάποιος το φωνάζει με το όνομά του. Το μεγαλύτερο αδερφάκι μπορεί να παίξει πάντα με προσοχή μαζί του, με ένα παιχνίδι που παράγει μουσική ή να του παίξει μουσική για να δει τις αντιδράσεις του.

Λίγο πριν τα πρώτα του γενέθλια, το μωρό μπουσουλάει και σηκώνεται σταδιακά ενώ λέει τις πρώτες του λεξούλες.  Επίσης μιμείται αυτά που κάνει το μεγαλύτερο αδερφάκι του. Βάλε το παιδί να το βοηθήσει στα πρώτα του βήματα και στην περαιτέρω γλωσσική του εξέλιξη. Μια σπουδαία σχέση ζωής μόλις άρχισε να χτίζεται…