Το νέο καθεστώς που ισχύει για την απασχόληση συνταξιούχων παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» με βάση τις σχετικές οδηγίες του ΕΦΚΑ. Η ισχύουσα διάταξη διαχωρίζει τους συνταξιούχους σε αυτούς που είχαν συνταξιοδοτηθεί και εργάζονταν ήδη στις 13-5-2016, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου, και εκείνους που βγήκαν στη σύνταξη με το νέο καθεστώς.

Για τους νέους συνταξιούχους που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες (εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ) περικόπτεται το 60% του συνόλου των ακαθάριστων συντάξεων.

Ευνοϊκότερο καθεστώς θα ισχύσει για τους αγρότες. Δεν θα περικόπτεται η σύνταξή τους εφόσον το εισόδημα από τις αγροτικές δραστηριότητες δεν υπερβαίνει τα 4.923 ευρώ ετησίως. Επιπλέον αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης των συνταξιούχων που διορίζονται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Αναλυτικότερα οι 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για το ισχύον καθεστώς στην απασχόληση συνταξιούχων έχει ως εξής:

Τι επιπτώσεις έχει στο ποσό της σύνταξης λόγω γήρατος η ανάληψη εργασίας από τον συνταξιούχο του ΕΦΚΑ;

Εφόσον ο συνταξιούχος άρχισε να εργάζεται / αυτοαπασχολείται από 13-5-2016 και μετά με ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 60% για όσο χρόνο εργάζεται.

Συνταξιούχος πριν από τις 13-5-2016 αναλαμβάνει εργασία για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα από την ημερομηνία αυτή και μετά. Θα επηρεαστεί το ποσό της σύνταξής του;

Επειδή ο συνταξιούχος άρχισε να εργάζεται από 13-5-2016 και μετά με ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 60% για όσο χρόνο εργάζεται.

Συνταξιούχος πριν από τις 13-5-2016 αναλαμβάνει εργασία για πρώτη φορά στο εξωτερικό από την ημερομηνία αυτή και μετά. Θα επηρεαστεί το ποσό της σύνταξής του;

Επειδή ο συνταξιούχος άρχισε να εργάζεται από 13-5-2016 και μετά, το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 60% για όσο χρόνο εργάζεται.

Συνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα πριν από τις 13-5-2016 συνεχίζει εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα κατά την ημερομηνία αυτή και μετά. Θα επηρεαστεί το ποσό της σύνταξής του;

Θα εφαρμοστούν οι προϊσχύουσες του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 διατάξεις, δηλαδή θα μειωθεί κατά 70% το ποσό της σύνταξης που ξεπερνά τα 1.007 ευρώ.

Συνταξιούχος του δημόσιου τομέα πριν από τις 13-5-2016 συνεχίζει εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα κατά την ημερομηνία αυτή και μετά. Θα επηρεαστεί το ποσό της σύνταξής του;

Θα εφαρμοστούν οι διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 8 του Ν. 2592/1998, δηλαδή θα μειωθεί η σύνταξή του κατά 70%.

Πότε αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης γήρατος εξαιτίας της εργασίας του συνταξιούχου;

Οταν αναλάβει εργασία σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης (το Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης είναι αναρτημένο στην κεντρική ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ http: //www.statistics.gr/el/register-general-government-entities) από 13-5-2016 και μετά, και για όσο διάστημα εργάζεται με ασφάλιση στον ΕΦΚΑ (εγκ. ΕΦΚΑ 33/2017).

Επηρεάζεται το ποσό της σύνταξης όταν υπάρχουν έσοδα από πνευματικά / συγγενικά δικαιώματα;

Οχι, δεν επηρεάζεται το ποσό της σύνταξης (ΓΕ Σ78/10/348217/9-3-2018).

Πώς επηρεάζεται η σύνταξη των συνταξιούχων του τ. ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ) λόγω απόκτησης εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα;

Η νομοθεσία που ορίζει ότι το ποσό της σύνταξης μειώνεται κατά 60% λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας, για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, εφαρμόζεται σε όσους συνταξιοδοτούνται από τον ΟΠΕΚΑ από 1-1-2025 και μετά.

Συνταξιοδοτήθηκα από τον ΕΦΚΑ το 2017 και έχω εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Θα μειωθεί το ποσό της σύνταξής μου;

Το ποσό της σύνταξης θα μειωθεί υπό την προϋπόθεση ότι το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα σε ετήσια βάση ξεπερνά το ποσό των 4.923,12 ευρώ.

Συνταξιοδοτήθηκα από το τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ πριν από τις 13-5-2016 και έχω εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, χωρίς υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον τ. ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ). Θα μειωθεί το ποσό της σύνταξής μου;

Το ποσό της σύνταξης δεν θα μειωθεί.