Στη σύλληψη του αμερικανού δημοσιογράφου, Κόντι Γουέντλ, ο οποίος είναι ανταποκριτής σε διάφορα αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC και στην εφημερίδα Miami Herald, προχώρησαν οι αρχές της Βενεζουέλας, όπως έγινε γνωστό από οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου στο Καράκας.

«Γνωρίζουμε ότι σήμερα το πρωί η Διεύθυνση Πληροφοριών του Στρατού εμφανίστηκε στο σπίτι του για να του υποβάλει ερωτήσεις σχετικά με την κάλυψη (των γεγονότων) στα σύνορα» την 23η Φεβρουαρίου, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρος Κόρες της ΜΚΟ Espacio Publico, ο οποίος έως το μεσημέρι δεν είχε νέα του Γουέντλ.

«Οι δικηγόροι μας προσπαθούν να τον εντοπίσουν για να του προσφέρουν νομική βοήθεια» συμπλήρωσε ο Κόρε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο οποίος διατύπωσε την ανησυχία του ότι η υπόθεση «θα μπορούσε να οδηγηθεί ενώπιον στρατοδικείου».

Την 23η Φεβρουαρίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας απέτρεψαν με τη χρήση βίας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, τη διανομή της οποίας οργάνωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό με τη συνδρομή κυρίως των ΗΠΑ.

Στο Twitter, ο γερουσιαστής της Φλόριντας, Μάρκo Ρούμπιο, κατήγγειλε «την εξαφάνιση ενός αμερικανού πολίτη και δημοσιογράφου, που όπως φαίνεται συνελήφθη από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο».

Η κίνηση εναντίον του Γουέντλ ανησύχησε πάντως αρκετούς αναλυτές στη Βενεζουέλα, οι οποίοι δεν βλέπουν θετικά τις αυταρχικές αποφάσεις του Μαδούρο.

Το… παρελθόν του Μαδούρο με τα ΜΜΕ

Αυτή ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μαδούρο στρέφεται κατά των ΜΜΕ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έγινε έξαλλος με τη δημοσιογραφική ομάδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Univision, όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για την έλλειψη της δημοκρατίας στη χώρα, τα βασανιστήρια των πολιτικών κρατουμένων και την ανθρωπιστική κρίση.

Ο πρόεδρος σταμάτησε τη συνέντευξη, μόλις οι δημοσιογράφοι του έδειξαν ένα βίντεο το οποίο έδειχνε νέους πολίτες της χώρας να τρώνε από τα σκουπίδια.

Η εξαμελής ομάδα κρατήθηκε για περισσότερες από δύο ώρες και ο εξοπλισμός της κατασχέθηκε, είπε ο βραβευμένος δημοσιογράφος σε συναδέλφους του, αφού επέστρεψε στο ξενοδοχείο του στο Καράκας, το οποίο ήταν περικυκλωμένο από άνδρες των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Χόρχε Ράμος, παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου, έφυγε από το ξενοδοχείο υπό την προστασία μελών του προσωπικού των πρεσβειών των ΗΠΑ και του Μεξικού.

«Δεν μας έδωσαν καμία εξήγηση για την απέλαση» είπε ο Ράμος κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο. «Απλώς μας είπαν χθες το βράδυ ότι έχουμε απελαθεί από τη χώρα» πρόσθεσε.