Περίπου 900 μετανάστες απομακρύνθηκαν το πρωί της Τετάρτης από το Σαν Φερντινάντο, στην Καλαβρία (νοτιοδυτική Ιταλία), και ο πρόχειρος καταυλισμός τους ισοπεδώθηκε από μπουλντόζες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

«Όπως είχαμε υποσχεθεί (…) περάσαμε από τα λόγια στα έργα» δήλωσε ο Σαλβίνι.

Οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των μεταναστών πολλοί από τους οποίους είχαν βρει εποχική εργασία  στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής, ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί. Ο Σαλβίνι υποσχέθηκε ότι θα μετεγκατασταθούν σε κέντρα υποδοχής, ωστόσο πολλοί μετανάστες, που ρωτήθηκαν από τα ιταλικά ΜΜΕ, είπαν πως εξακολουθούν να μην ξέρουν πού θα οδηγηθούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η παραγκούπολη του Σαν Φερντινάντο εκκενώνεται με αυτό τον τρόπο χωρίς το πρόβλημα να επιλύεται πραγματικά και με κίνδυνο να αυξηθεί η επισφάλεια αυτών των μεταναστών, καταγγέλλουν οι οργανώσεις αρωγής. Τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από τυχαίες πυρκαγιές ή από εμπρησμούς εδώ και έναν χρόνο, καταγγέλλει επίσης η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο θάνατος ενός Σενεγαλέζου, του 29χρονου Μουσά Μπα, είχε οδηγήσει τις ιταλικές αρχές να δώσουν και πάλι εντολή για την κατεδάφιση της παραγκούπολης αυτής.