Να μην περιοριστεί στο «τεμάχιο» 10 και το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στο «Γλαύκο» αλλά να διεκδικήσει και νέα συμβόλαια για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δείχνει να έχει αποφασίσει η ExxonMobil.

Υπενθυμίζεται ότι διαθέσιμα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι τα τεμάχια: 1, 4, 5, 7, 13.

Την πληροφορία για ενδιαφέρον του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού και για άλλα «τεμάχια», πλην του 10 μεταδίδει η ιστοσελίδα hellasjournal.com.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ExxonMobil φέρεται να έχει δείξει ενδιαφέρον και για το τεμάχιο 12, τα δικαιώματα για το οποίο έχουν η Noble και η Shell καθώς ζήτησε και αγόρασε τα σεισμικά δεδομένα από τους Νορβηγούς. Η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμάται ότι σημαίνει ότι η αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται να αγοράσει μετοχές.

Η ExxonMobil σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της για τα «τεμάχια»  5 και 12, τα οποία εάν περιέλθουν στην κατοχή της, θα αλλάξει το γεωπολιτικό παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο και η πλάστιγγα θα βαρύνει περισσότερο προς τους Αμερικανούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τα Βαλκάνια, αυτή θα είναι η δεύτερη στρατηγική νίκη των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας, η οποία ήδη -σύμφωνα με διπλωματική πηγή- έχει δώσει όλο της το βάρος στην Τουρκία.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την αμερικανική κυβέρνηση για τα νέα ευρήματα στο οικόπεδο 10, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατεί ικανοποίηση, καθώς οι εν λόγω ανακαλύψεις βάζουν ξανά τις ΗΠΑ στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε περίπτωση που η ρήξη των ΗΠΑ με την Τουρκία το καλοκαίρι, γίνει οριστική, μετά την παραλαβή από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος των S-400, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ελλάδα, θα αποτελέσουν τον «κρίκο» που θα δρα υποστηρικτικά στους αμερικανικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς.

Σύντομα αναμένονται και αποφάσεις όσον αφορά τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και το αν θα προχωρήσει ο αγωγός East Med.