Συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την προετοιμασία απέναντι στις ευρωεκλογές.

Με αναφορά στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια κάνοντας λόγο για την αφετηρία μίας «νέας εποχής» ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιώντας σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση και συντηρώντας το δίλημμα «εμείς ή αυτοί».

«Πέρασε σχεδόν ένα εξάμηνο από τη μέρα που η χώρα άφησε πίσω της 8 σκληρά και επίπονα χρόνια. Και είναι σαφές ότι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, συνιστά την αφετηρία μίας νέας εποχής. Για την Ελλάδα, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Αριστερά. Μια νέα εποχή, στην οποία τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να βγούμε από αυτά, με σχέδιο, όραμα και ιεραρχήσεις. Και πάνω απ’ όλα, με την κοινωνία όρθια». «Εργαστήκαμε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και – κυρίως – έντιμα».

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο ζήτημα της διαπλοκής λέγοντας: «Όσο κι αν ψάξει κανείς, δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε offshore με άγνωστους χρηματοδότες, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου. Και φυσικά, καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο, πάνω από τους  νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου». Όπως υποστήριξε «επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία».

Ο κ. Τσίπρας με το βλέμμα στις εκλογές που έρχονται αναφέρθηκε στα «παράσημα» της κυβέρνησης του όπως είπε, από τις μάχες που έδωσε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μέσα στους πρώτους έξι μήνες της μεταμνημονιακής Ελλάδας» :

-Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις

-Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων

-Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% , στα 650 ευρώ.

-Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%

-Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, ως και 50%

-Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών

-Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που αφορά 667.000 συμπολίτες μας

-Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.

-Υλοποιούμε την αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός θέλοντας για ακόμα μία φορά να υπογραμμίσει το δίλημμα που θέτει στην κοινωνία ενόψει εκλογών, υποστήριξε ότι «το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τους πολλούς.Με άξονες τη στήριξη της εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη και τις μεγάλες θεσμικές προοδευτικές τομές. Σχέδιο ρεαλιστικό ήδη εφαρμοσμένο σε ενεστώτα χρόνο, που αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ, κατά παραγγελία των ελίτ. Η επιστροφή στο παρελθόν της ακραίας φτώχειας, της ύφεσης, των ελλειμμάτων για χάρη μιας μικρής μειοψηφίας του πλούτου».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον Κ. Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μία φορά ότι το δικό του πρόγραμμα είναι «οι αντικοινωνικές προτάσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό, την υγεία και την παιδεία», υποστηρίζοντας ότι εάν κερδίσει η ΝΔ ο λαός θα χάσει όλες τις παροχές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει το δικό του μνημόνιο. Ελληνικής εμπνεύσεως αυτή τη φορά, αλλά ίσως πιο ωμό, πιο ακραίο, πιο ισοπεδωτικό από όλα τ’ άλλα».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ, για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Έχει την εμμονή της ιδιωτικής ασφάλισης, την οποία επαναλαμβάνει διαρκώς ως δήθεν εκσυγχρονισμό του συστήματος, ενώ όλα τα διεθνή  παραδείγματα κατάρρευσης τέτοιων συστημάτων τα αποκρύπτει επιμελώς. Προπαγανδίζει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αφού τα στελέχη του δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα διώξουν όσους προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης σε τομείς κρίσιμους όπως στη παιδεία και στην υγεία. Και ταυτόχρονα διατυμπανίζει την ακύρωση κάθε πρόσληψης, αφού επίμονα αρνείται το 1 προς 1 που πετύχαμε εμείς και προπαγανδίζει την επιστροφή στο 1 προς 5».

Και συνέχισε την επίθεση του στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας: «Διαφωνεί κάθετα και δεν το κρύβει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έλεγε πριν ενάμιση χρόνο χαρακτηριστικά «Είμαι ο τελευταίος που θα δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού». Ενώ στη ΔΕΘ παρουσίασε ένα κόλπο σύνδεσης της αύξησης του κατώτατου με το ΑΕΠ, λίγους μήνες μάλιστα, πριν εμείς τον αυξήσουμε κατά 11%.Τέλος είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου και δε το κρύβει, ενώ δε φαίνεται να πέταξε και από τη χαρά του με τη μη περικοπή των συντάξεων, που επετεύχθη παρά τη τεράστια προσπάθειά του, εντός και εκτός της χώρας, να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή».

«Όλα αυτά αποτελούν ένα σκληρό μνημόνιο, το οποίο ο κος Μητσοτάκης δεν κρύβει» συνέχισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «κρύβει επιμελώς ότι το μνημόνιο αυτό της κοινωνικής διάλυσης, δε θα φέρει περισσότερα έσοδα στα ταμία. Θα φέρει ελλείμματα. Ιδίως η εμμονή στο ασφαλιστικό Πινοσετ θα ισοπεδώσει τα δημόσια έσοδα».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη, ότι κοροϊδεύει και ψηφοθηρεί, καταγγέλλοντας τον ότι όταν ήταν κυβέρνηση, τσάκισε τη μεσαία τάξη σε φόρους και εισφορές, χωρίς καν αποτέλεσμα.

Ο Α. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι αν κάποια κυβέρνηση είχε οφέλη στη διαπραγμάτευση με  τους δανειστές για τους πολλούς, αυτή είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι ο λαός καταλαβαίνει επίσης ότι αν θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα φέρει μεσα από τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα της, στο εγγύς μέλλον καλύτερα πλεονάσματα, αυτή πάλι θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως υποστήριξε θα διαπραγματευτεί και πάλι προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος της ελιτ και της ολιγαρχίας.

«Με τη ΝΔ έχουμε δύο απολύτως ανταγωνιστικά αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια», συνέχισε ο Α. Τσίπρας λέγοντας ότι αυτά «βρίσκονται ενώπιον του ελληνικού λαού. Διότι έχει ζήσει ο ελληνικός λαός τη τετραετία 10-14. Και τα αποτελέσματα της. Και τη τετραετία 15-19.  Και τα αποτελέσματά της. Και αυτή είναι προφανώς μια πραγματικότητα η οποία διαπερνά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Δεν υπάρχουν πια μεσοβέζικες επιλογές», για να υπογραμμίσει ότι «ο καθένας επιλέγει πλευρά».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι: Αν η έξοδος από τα μνημόνια ήταν αντικειμενικά, η αφετηρία στη διαμόρφωση της νέας πολιτικής πραγματικότητας, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το ορόσημο για την αποκρυστάλλωση της. Η Συμφωνία των Πρεσπών διαπέρασε οριζόντια όλα τα κόμματα. Ως ένα ζήτημα βαθιά ταυτοτικό για κάθε χώρο, ανέδειξε μια σαφέστατη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον προοδευτικό πολιτικό κόσμο και στο πολιτικό προσωπικό της πιο βαθιάς συντήρησης και της αδράνειας. Για το λόγο αυτό, οι πολιτικές μετατοπίσεις είναι απολύτως συνειδητές».

Παρακολουθείστε ζωντανά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα εδώ:

Ομιλία στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, συνιστά την αφετηρία μίας νέας εποχής, στην οποία τον τόνο δίνουν οι ανάγκες των πολλών. Ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Κυριακή, 3 Μαρτίου 2019