Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας μια γνωστή φιγούρα με ένα κόκκινο σακίδιο στην πλάτη περνούσε την πύλη της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Αμερικής. Δεν ήταν ο… Παύλος Πολάκης που πήγαινε να κάνει επιθεώρηση στην ΤτΕ για τα δάνεια που ελέγχει αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είχε ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ήταν ο πρώτος υπουργός ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος «έσπασε» το εμπάργκο που έχει επιβάλει το Μαξίμου στον κεντρικό τραπεζίτη. Οι πληροφορίες μου λένε ότι ο κ. Στουρνάρας τον τελευταίο καιρό έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά μόνο με δύο υπουργούς: τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Δημήτρη Λιάκο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η παρουσία του κ. Τσακαλώτου στην ΤτΕ και η συνάντηση με τον «υπερτιμημένο τεχνοκράτη», όπως ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε τον Στουρνάρα, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όχι μόνο οικονομικό και τραπεζικό αλλά και πολιτικό.

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει  ο Βηματοδότης, έγινε δεκτός με χαρά από τον κεντρικό τραπεζίτη και φίλο από τα φοιτητικά χρόνια. Οπως μου λένε οι πηγές μου, δεν του έκανε το τραπέζι λόγω της προχωρημένης ώρας, αλλά τον κέρασε καφέ. Τα είπαν για αρκετή ώρα με βασικό θέμα τα «κόκκινα» δάνεια και πώς τα σχέδια της ΤτΕ και του ΤΧΣ θα μπορέσουν να συνενωθούν για να βρεθεί η οριστική λύση.

Αν και όπως έλεγαν δηκτικά παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, ήταν ένα ραντεβού που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δύο μήνες, αλλά το Μαξίμου έβαζε «μπλόκα» αδιαφορώντας για τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η καθυστέρηση. Πάντως, το ραντεβού πήγε πολύ καλά, όπως ομολογούν κύκλοι και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι φήμες ότι ο κ. Τσακαλώτος πέρασε να πει ένα «γεια» και στη σκωτσέζα σύζυγό του, διευθύντρια για τις μελέτες της ΤτΕ, Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον, δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν.