Το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα τμήμα με παράδοση και επιστημονική αριστεία, είναι το ένα από τα δυο πρώτα τμήματα του Ιδρύματος που πήραν τις πρώτες «Πιστοποιήσεις Ποιότητας στην Ελλάδα». Το δεύτερο τμήμα του Ιδρύματος που έλαβε Πιστοποίηση είναι εκείνο της Βιολογίας.

Το έργο της πιστοποίησης ποιότητας 450 προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας αλλά και των Εσωτερικών Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ), αποτελεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από ένα περίπου χρόνο με στόχο να επικαιροποιηθεί το περιεχόμενο τους με βάση τις επιστημονικές εξελίξεις αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αγοράς εργασίας.

Οι πιστοποιήσεις αυτές γίνονται από πανεπιστημιακούς του εξωτερικού και συντονίζονται από τα στελέχη της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Ετσι, το Συμβούλιο της ΑΔΙΠ έκανε δεκτή την Έκθεση Πιστοποίησης των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων που διενήργησαν την διαδικασία πιστοποίησης των πρώτων προγραμμάτων του πανεπιστημίου Αθηνών.

Βάσει της Έκθεσης αυτής το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας «συμμορφώνεται πλήρως με τις Αρχές του Προτύπου Ποιότητας προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών της ΑΔΙΠ και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης». Η διάρκεια ισχύος της Πιστοποίησης αυτής είναι τέσσερα έτη από 30/01/2019 έως 29/01/2023.

Το δεύτερο τμήμα του Ιδρύματος που πιστοποιήθηκε με επιτυχία είναι το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Βιολογίας για το οποίο και επίσης διαπιστώθηκε ότι συμμορφώνεται σε ικανοποιητικό βαθμό με τις Αρχές του Προτύπου Ποιότητας ΠΠΣ της ΑΔΙΠ και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG2015).

Η διάρκεια ισχύος της Πιστοποίησης αυτής είναι τέσσερα έτη από 09/01/2019 έως 08/01/2023.