Η διοίκηση του Φορέα υποστηρίζει ότι υπήρξε «αστοχία που εντοπίστηκε αμέσως» και προχωρά σε διόρθωση. Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ εκδόθηκε αφού δημοσιοποιήθηκε η γκάφα με τις κρατήσεις μισθωτών ως εάν ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε χιλιάδες μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους ο ΕΦΚΑ κράτησε λάθος εισφορές και για την ακρίβεια κράτησε 167 ευρώ επιπλέον «βαφτίζοντάς» τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η κράτηση αφορά τον Ιανουάριο του 2019, τις οποίες οι ασφαλισμένοι όφειλαν να εξοφλήσουν εντός μίας ημέρας, δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την γκάφα, ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε διευκρινίσεις:

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφέρει ότι κατά τη διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης εισφορών μη μισθωτών του Ιανουαρίου του 2019, σύμφωνα με τα νέα μειωμένα ποσοστά του κλάδου σύνταξης, δεν ελήφθησαν υπόψη εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών σε μεμονωμένες περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης. Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα οφείλεται σε εκ παραδρομής λανθασμένη παραδοχή στο μηχανογραφικό σύστημα.

«Ως συνέπεια, 47.034 ασφαλισμένοι αντιμετωπίστηκαν ως ενεργοί ασφαλισμένοι, μη έχοντας εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισφοροδοτήθηκαν με την ελάχιστη μηνιαία εισφορά. Οι ασφαλισμένοι αυτοί, εάν είχαν ληφθεί υπόψη οι αποδοχές, δεν θα ήταν υπόχρεοι καταβολής εισφορών για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ή θα ήταν υπόχρεοι καταβολής 10 ευρώ ανεργίας ή θα κατέβαλαν μικρότερη εισφορά από την ελάχιστη μηνιαία» επισημαίνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον φορέα, η αστοχία εντοπίστηκε αμέσως και έγιναν οι πιο κάτω ενέργειες άμεσα προς αποκατάσταση:

α. Εντοπισμός της αστοχίας παραδοχών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

β. Υπολογισμός του πλήθους που επηρεάστηκε (47.034).

γ. Αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια και διεγράφησαν οι εγγραφές Ιανουαρίου 2019 από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

δ. Αναρτήθηκε μήνυμα στη μερίδα των ασφαλισμένων αυτών στο δίκτυο ΕΦΚΑ, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη η εισφορά Ιανουαρίου κατά τον έλεγχο προϋποθέσεων ενημερότητας και εκδόθηκε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο.

ε. Εστάλη προσωποποιημένο μήνυμα, μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών, στους ασφαλισμένους, με το οποίο ενημερώθηκαν ότι το ειδοποιητήριο εισφορών Ιανουαρίου 2019 που είχε αναρτηθεί στη μερίδα τους, προσωρινά έχει ανακληθεί, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν ληφθεί τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες. Ήδη, διενεργείται έλεγχος επαλήθευσης, με σκοπό την εκ νέου ανάρτηση μαζί με τις εισφορές Φεβρουαρίου 2019.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, οι εισφορές του Ιανουαρίου 2019 δεν θα είναι απαιτητές για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, ικανότητας, κλπ.

στ. Αντιμετωπίστηκαν 123 περιπτώσεις παγίων εντολών και εστάλη προσωποποιημένο μήνυμα ενημέρωσης, το οποίο είναι το εξής:

"Αγαπητέ ασφαλισμένε,

Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, η εισφορά Ιανουαρίου 2019 προσωρινά έχει ανακληθεί.

Επειδή δεν ήταν δυνατή η ανάκληση της εντολής είσπραξης, μέσω πάγιας εντολής, λόγω προθεσμιών που τίθενται από το διατραπεζικό σύστημα, σας ενημερώνουμε ότι θα εμφανιστούν στον τραπεζικό σας λογαριασμό δύο εγγραφές, ανάληψη και, εκ των υστέρων, κατάθεση του ποσού εισφοράς.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση".

ζ. Επιβεβαιώθηκαν οι ορθές παραδοχές στην ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να αναρτηθούν εκ νέου οι ορθές εισφορές με την έκδοση Φεβρουαρίου.

η. Εστάλη απάντηση στην Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από