Μείζον ηθικό θέμα έχει προκύψει για το αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, μετά την αποκάλυψη για το δάνειο των 100 χιλιάδων ευρώ που πήρε από την «προβληματική» Attica Bank. Και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο όπου οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια ούτε με το σταγονόμετρο.

Οι δικαιολογίες του Πολάκη, καλύφθηκαν πίσω από τη γνωστή τακτική του να επιτίθεται σε όλους και σε όλα και να αναδεικνύει τον εαυτό του ως «θύμα» διώξεων από τα «βοθροκάναλα» και τα συστημικά ΜΜΕ που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να ασχολούνται μαζί του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ούτε λίγο – ούτε πολύ μας είπε ότι επειδή έχει πολλά έξοδα με τις σπουδές των παιδιών του, κι επειδή αυτός είναι «καθαρός» σε σχέση με το παλαιό πολιτικό σύστημα, απλά… δεν βγαίνει.

Δεν του φτάνει η βουλευτική του αποζημίωση, η εργασία της συζύγου του και πιθανότατα και κάποια έσοδα από ιατρικές εργασίες (διότι κάνει και κάποιες εγχειρήσεις) και πήρε δάνειο για να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του.

Οι άλλες οικογένειες μπορούν

Θα μπορούσε βεβαίως να συγκριθεί με χιλιάδες οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά αλλά που δεν έχουν την ιδιαίτερα παχυλή βουλευτική αποζημίωση σε σύγκριση βεβαίως με τα 1.000 ευρώ που παίρνουν κατά μέσο όρο οι περισσότεροι Ελληνες. Κι όμως αυτές οι οικογένειες και τα βγάζουν πέρα και δάνεια δεν παίρνουν. Ή όταν ζητούν βοήθεια από τις τράπεζες… τρώνε πόρτα σε αντίθεση με τον Παύλο Πολάκη που πήρε το δάνειο με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ούτε ο ίδιος ο υπουργός διέψευσε, κατάφερε να πάρει προσωπικό καταναλωτικό δάνειο, 70.000 και 30.000 ευρώ (σύνολο 100.000 ευρώ) από την Attica Bank. Και αυτό μάλιστα βάζοντας δεύτερη υποθήκη στο σπίτι του στα Σφακιά, για το οποίο έχει πάρει ήδη στεγαστικό δάνειο ύψους 300.000 ευρώ.

Το δάνειο, δε, ελήφθη με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, σε 15 και 9 χρόνια αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, το συνολικό ύψος των 100.000 ευρώ του καταναλωτικού δανείου του αναπληρωτή υπουργού Υγείας θεωρείται από την τραπεζική αγορά εξωπραγματικό, καθώς τέτοιου οικονομικού μεγέθους καταναλωτικά δάνεια δεν δίνονταν ακόμα και σε πελάτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ούτε στις προ κρίσης εποχές των παχιών αγελάδων.

Πόσο μάλλον όταν μόλις προχθές ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε τραπεζικά στελέχη για καταχρηστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από την ίδια τράπεζα σε πελάτες που δεν πληρούσαν τα εχέγγυα, ξεπερνώντας την πάγια τραπεζική πρακτική, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται ότι ζημίωσαν την εν λόγω τράπεζα και τους μετόχους της.

Υπάρχουν ειδικές διαδικασίες

Ασφαλώς, όταν ένα πολιτικό πρόσωπο ζητά δάνειο, υπάρχει και διαφορετική διαδικασία. Υπουργοί, βουλευτές, περιφερειάρχες έχουν δικαίωμα να δανειοδοτούνται αλλά η αίτησή τους περνά από κόσκινο, από επιτροπές μέσα στην τράπεζα ώστε να είναι όλα σύννομα και κανείς να μην κυνηγά, ούτε τους τραπεζίτες, ούτε τους πολιτικούς.

Αραγε έγινε ανάλογη διαδικασία για τον Πολάκη;

Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι μόνο το δάνειο που βγήκε στο φως για τον κρητικό υπουργό. Είναι και η εν γένει συμπεριφορά του που έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε μια κυβέρνηση που θέλει να αναδείξει ένα διαφορετικό προφίλ. Κατ’ άλλους βέβαια, ο Πολάκης έχει ασυλία για όλα διότι έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού.

Για τις συμπεριφορές του Π. Πολάκη ευθύνη έχει και ο Αλέξης Τσίπρας που τον έχει προστατέψει πολλές φορές, δεν τον έχει αδειάσει ποτέ και ουσιαστικά δεν τον έχει… παραιτήσει από τότε που τον έκανε υπουργό. Οι επιδόσεις του κ. Πολάκη στην Υγεία δεν είναι και τόσο εντυπωσιακές αν κρίνουμε από τα ράντζα στα νοσοκομεία, τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν και το μπάχαλο που καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και μπορεί ο ίδιος να κατηγορεί τα ΜΜΕ που τον έχουν στοχοποιήσει, όμως, η άθλια και άκρως προκλητική συμπεριφορά του είναι αυτή που του έχει δώσει και τα 15 λεπτά διασημότητας που του αναλογούν.

Είναι ο ίδιος που κάποτε δικαιολόγησε τα διπλά βιβλία στον δήμο που διοικούσε.

Ο ίδιος που στοχοποίησε τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη επειδή δεν του άρεσαν όσα έλεγε για το Μάτι και τις ευθύνες της κυβέρνησης. Εβγαλε τη διεύθυνση του σπιτιού του καθηγητή φόρα παρτίδα στο διαδίκτυο. Κι επειδή προφανώς σκόπιμα κάνει ό,τι κάνει, ο ίδιος έβαλε στο στόχαστρο δικαστές δίνοντας τα ονόματά τους στο facebook επειδή δεν του άρεσαν οι έρευνες που έκαναν. Κι όμως, ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλυψε και τότε.

Ο Παύλος Πολάκης προκάλεσε την κοινή γνώμη όταν προσέβαλε τη μνήμη των 100 νεκρών στο Μάτι κάνοντας παιχνίδια και αστειάκια για να στηρίξει τη Ρένα Δούρου.

Είναι αυτός που είπε ότι πρέπει να πάνε κάποιοι φυλακή για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.

Είναι ο ίδιος που για την επιδημία της γρίπης είπε ότι δεν είναι και καμιά καταστροφή αν και υπάρχουν κοντά 60 νεκροί.

Η αθλιότητα

Και βεβαίως, η επιτομή της αθλιότητας είναι ότι συνεχίζει την αντιπαράθεση με τον δημοσιογράφο Βασίλη Μπεσκένη, μόνο που ο τελευταίος είναι… νεκρός. Ο Πολάκης δεν σέβεται ούτε τη γυναίκα και το μικρό παιδί του Μπεσκένη και πάει την αντιπαράθεση (για την οποία καταδικάστηκε) στο Εφετείο.

Ο Παύλος Πολάκης είναι τοξικός για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα διότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να ταυτίζεται με τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές. Εκτός κι αν είναι ίδιος. Εκτός κι αν ο ίδιος ο Τσίπρας βάζει τον… μπρουτάλ και αθυρόστομο Κρητικό να μιλά και να συμπεριφέρεται έτσι.

Ισως γιατί ο Πολάκης είναι αυτό που λέει ο λαός το «σκυλί που γαυγίζει» για να φύγουν οι λύκοι. Όταν όμως ο υπουργός καταπατά κάθε έννοια ανεξαρτησίας των Θεσμών αλλά και κάθε έννοια πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς τότε κάποιος θα πρέπει να τον μαζέψει γιατί εκτός από τους… εχθρούς του ΣΥΡΙΖΑ θα δαγκώσει και τους ίδιους τους συντρόφους του.

Το γεγονός ότι ο καλύτερος φίλος του είναι ο Πάνος Καμμένος δείχνει γιατί αυτή η κυβέρνηση πάσχει. Και όσο ο πρωθυπουργός δεν συνετίζει τον υπουργό του τόσο θα είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν κάποιοι που αποφεύγουν να μιλήσουν για τον Πολάκη γιατί δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν μαζί του. Όμως, είναι δεδομένο ότι είναι οργισμένοι με τον ιδιότυπο αυτό «πολακισμό» που έχει αντικαταστήσει την Αριστερά του ήθους και του σεβασμού στον πολιτικό αντίπαλο.

Υπάρχουν, όμως, κι αυτοί που χαίρονται γιατί υπάρχει ο Πολάκης διότι πιστεύουν ότι σε μια χώρα που αποθέωσε τον λαϊκισμό και έδωσε δύναμη στην «κάτω πλατεία» των ψευτών και την «πάνω πλατεία» των χρυσαυγιτών ώστε να γιγαντωθούν, θα επιβραβεύσουν τις συμπεριφορές αυτές.

Όμως, όσο ο Πολάκης θα συμπεριφέρεται ως πολιτικός «τραμπούκος» κατά πάντων, κι όσο δεν απαντά σε υπόνοιες για τα δάνειά του, τόσο θα μπαίνει στο στόχαστρο. Γιατί ακόμη και αυτός δεν είναι στο απυρόβλητο.