Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ», το αναγνωστικό της Β’ Δημοτικού «Η χαρά του παιδιού» & μαζί το ανδρικό περιοδικό Esquire

Η μεγάλη επιτυχία με τα αναγνωστικά συνεχίζεται!

Αυτή την εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ:

Το αναγνωστικό της Β’ Δημοτικού «Η χαρά του παιδιού»

Με αγαπημένα κείμενα των Ζαχαρία Παπαντωνίου, Γεώργιου Δροσίνη, Ιωάννη Πολέμη και Γεώργιου Βιζυηνού.

Μία μοναδική παρακαταθήκη από τη γενιά του ’30 για τις επόμενες γενιές.

Σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση!

Το αναγνωστικό «Η χαρά του παιδιού» της παιδαγωγού Μυρσίνης Κλεάνθους-Παπαδημητρίου με εικονογράφηση του Μάριου Αγγελόπουλου ήταν ένα από τα δέκα αναγνωστικά που εγκρίθηκαν το 1934 για τη δεύτερη τάξη του δημοτικού σχολείου. Στην εξουσία βρισκόταν το Λαϊκό Κόμμα του Παναγή Τσαλδάρη –ένα κόμμα αντίθετο στη χρήση της δημοτικής– στέλνοντας στο υπόγειο την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1929-1932 του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Συμπιεσμένη ανάμεσα σε κορυφαία ονόματα της λογοτεχνίας και της εκπαίδευσης, η Μυρσίνη Κλεάνθους-Παπαδημητρίου (1887-1981) είναι στην εποχή μας ξεχασμένη. Στα χρόνια της όμως ήταν γνωστή παιδαγωγός και διανοούμενη, η οποία αρθρογραφούσε στο «Ελεύθερον Βήμα» για ζητήματα που αφορούσαν το παιδί και την εκπαίδευση, συνεργαζόταν με γνωστά περιοδικά («Παιδεία» του Μίλτου Κουντουρά, «Παιδεία και Ζωή», «Σχολείο και Ζωή») και έδινε διαλέξεις στο Μαράσλειο Διδασκαλείο.

Φύση προοδευτική, η Μυρσίνη Κλεάνθους-Παπαδημητρίου υποστήριξε τους γυναικείους αγώνες και υπήρξε συνεργάτιδα της Καλλιρρόης Παρρέν στην Εφημερίδα των Κυριών από το 1909, και από τα ιδρυτικά μέλη του Λυκείου Ελληνίδων (1911). Ηταν μία από τις πρωτεργάτριες του εκπαιδευτικού δημοτικισμού. Το 1921 έγινε μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου και την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Γληνό για την ίδρυση της Ανωτέρας Γυναικείας Σχολής, με σκοπό την παροχή ανώτερης μόρφωσης στις γυναίκες, όπου δίδαξε –η μόνη γυναίκα– το μάθημα της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας. Την προσφορά της στο κίνημα του εκπαιδευτικού δημοτικισμού επιστέγασε, κατά κοινή ομολογία των ιστορικών της εκπαίδευσης, η έκδοση του τρίτομου έργου της «Η Νέα Αγωγή: Θεωρία και μέθοδοι» (1952). Στη δεκαετία του 1960 εξέδωσε δύο λογοτεχνικά βιβλία, τα μυθιστορήματα «Χαμένοι κόσμοι» (1960) και «Το πρόσωπο της γυναίκας» (1962). Τελευταίο της βιβλίο ήταν η μελέτη «Το αρχαίο δράμα» (1980).

Το αναγνωστικό απαρτίζεται από σύντομες αυτοτελείς αφηγήσεις. Η γλώσσα είναι απλή καθαρεύουσα. Το λεξιλόγιο και ο ρυθμός της ζωντανής ομιλούμενης γλώσσας εισβάλλουν στα κείμενα μέσα από τα ποιήματα που ακολουθούν συνήθως τα αφηγηματικά μέρη: δημοτικά τραγούδια, στίχοι της συγγραφέως, ποιήματα του Γεώργιου Δροσίνη,

του Ιωάννη Πολέμη και του Αγγελου Βλάχου ή γνωστών συγγραφέων της παιδικής λογοτεχνίας, όπως ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και ο Στέλιος Σπεράντσας.

Το αναγνωστικό εικονογραφήθηκε με σχέδια του αλεξανδρινού ζωγράφου και χαράκτη Μάριου Αγγελόπουλου (1911-1995), ο οποίος έκανε αργότερα μεγάλη καριέρα ως σκηνογράφος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μαθητής του ζωγράφου Περικλή Βυζάντιου, ο Αγγελόπουλος, που από το 1929 εργαζόταν ως σκιτσογράφος στο «Ελεύθερον Βήμα», απέδωσε με εικαστική φρεσκάδα εικόνες της αφήγησης.

Πολλές από τις αφηγήσεις μπορούν ακόμη και στις μέρες μας να χρησιμοποιηθούν ως κατάλληλα παιδικά αναγνώσματα ή να διαβαστούν από τους γονείς ως παραμυθάκια της καληνύχτας.

Μαζί, Esquire

Ο άντρας στα καλύτερά του

Bruce Springstenn. Το «Αφεντικό» είναι η ψύχραιμη φωνή της Αμερικής για την πολιτική και το περιβάλλον.

Γιατί η επιτυχία Τσιτσιπά, Αντετοκούνμπο και Λάνθιμου δεν μας αξίζει.

Νίκος Καραθάνος. Ενας από τους καλύτερους έλληνες σεφ μιλά για τα σουβλάκια με αστέρι Michelin.

Julius Erving. Μαθήματα ζωής από έναν MVP που δεν έπαψε ποτέ να λάμπει.

Εμμανουέλα. Η νέα τραγουδίστρια των Kings αποκαλύπτει τα πράγματα που οι άντρες δεν ξέρουν για τις γυναίκες.

Νικόλας Μάστορας. Jet setting ταξιδιωτικά μυστικά από τον γνωστό φωτογράφο.

Η σημασία του να είσαι αυθεντικός. 30 σημαντικοί κανόνες για να ζεις τη ζωή με μοναδικό αυθεντικό στυλ.

Τα εναλλακτικά όσκαρ του Esquire. Η λίστα με τους δικούς μας νικητές των φετινών χρυσών αγαλματιδίων.

Τα tech gadgets που έκλεψαν την παράσταση και την καρδιά μας στην έκθεση του Λας Βέγκας.

Τι ψάχνουν οι millenials σε ένα αυτοκίνητο. Τα θέλω του 12% της αγοραστικής δύναμης σήμερα στην Ευρώπη.

Ο Mo Salah της Λίβερπουλ σκοράρει και στο στυλ.

Η Hamilton γιορτάζει 80 χρόνια παρουσίας σε σπουδαίες παραγωγές του Χόλιγουντ.

Ρολόι. Τέσσερις κλασικές επιλογές για όλες τις ώρες της ημέρας.

8 αντρικά αρώματα με αρρενωπή διάθεση αναδεικνύουν τον πληθωρικό και δυναμικό χαρακτήρα κάθε σύγχρονου άντρα.

Το backpack πέθανε, ζήτω η «μπανάνα» ή αλλιώς τσαντάκι μέσης!

Ο Jack Lowden παρουσιάζει τα πιο ενδιαφέροντα καρό δείγματα της υψηλής ραπτικής.

Οι σύγχρονοι τρόποι για να φορέσεις το υφασμάτινο παντελόνι.

Η δημοκρατία στα όρια της τρέλας. Ο στοχαστής και συγγραφέας Francis Fukuyama αναρωτιέται αν η πολιτική σχιζοφρένεια που ζούμε είναι η αυγή μιας νέας εφιαλτικής εποχής ή πρόκειται απλά για παροδικό φαινόμενο.