Η εισαγγελία του Ακράγαντα, στη Σικελία, ανοίγει τις πύλες της για τους πρόσφυγες, παρακούοντας τις ξενοφοβικές σειρήνες του υπουργού Εσωτερικών κι επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι. Είναι η ίδια δικαστική υπηρεσία που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν στα τέλη Αυγούστου, ο επικεφαλής της Λουΐτζι Πατρονάτζο είχε για πρώτη φορά διατάξει έρευνα για «παράνομη κράτηση ανθρώπων» σχετικά με την απόφαση του Σαλβίνι να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό του πλοίου Diciotti.

Είναι ο ίδιος ο Πατρονάτζο εκείνος που πρόκειται να υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο για την απασχόληση έξι νεαρών αιτούντων άσυλο σε «δραστηριότητες εθελοντικής συνεργασίας» με την Εισαγγελία. Το ίδιο έγγραφο θα υπογράψουν υπεύθυνοι των ΜΚΟ της εκκλησίας Caritas και «Το χέρι του (Αγίου) Φραγκίσκου», που διαχειρίζονται το κέντρο υποδοχής όπου φιλοξενούνται οι εν λόγω πρόσφυγες—σχεδόν όλοι τους ηλικίας 19 ετών.

Οι έξι πρόσφυγες την Τρίτη επισκέφθηκαν τα γραφεία της εισαγγελίας για να εξοικειωθούν με τον τόπο απασχόλησής τους και να γνωρίσουν τους υπαλλήλους του. Στην άτυπη ετούτη επίσκεψη, καθορίσθηκαν τα εν γένει καθήκοντά τους στην εισαγγελία: «θα ασχολούνται με το αρχείο, θα μεταφέρουν φακέλλους, θα συνεργασθούν με τις γραμματείες» των τμηματων, εξηγεί ο υπεύθυνος της Caritas, για τον οποίο το εγχείρημα τούτο «αποτελεί ένα ενδιαφέρον διαπολιτισμικό πείραμα και τα εύσημα ανήκουν στην εισαγγελία και στον Πατρονάτζο και τους βοηθούς του».

Οι νεαροί που επελέγησαν ήταν αναγκαίο να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. «Προφανώς θα έπρεπε τα έγγραφά τους να είναι νόμιμα, να έχουν μία επαρκή γνώση των ιταλικών και να έχουν κόσμια συμπεριφορά, ενώ επιπλέον να δείχνουν διάθεση και πρόθεση να υπάρξουν μέσα σε μία ατμόσφαιρα που πάνω απ’ όλα απαιτεί εχεμύθεια», τονίζει ο ίδιος υπεύθυνος.

Έπειτα από την κατάθεση των προτεινόμενων ονομάτων ξεκίνησαν οι απαραίτητοι έλεγχοι και εξακριβώσεις από μέρους της εισαγγελίας και εντός μίας εβδομάδας οι έξι νεαροί πρόσφυγες θα αρχίσουν να απασχολούνται στην ιταλική δικαιοσύνη. Όλοι τους δηλώνουν «πολύ χαρούμενοι για την ευκαιρία τούτη» και υποδέχθηκαν την πρόκληση τούτη με διάθεση να ενσωματωθούν όσο το δυνατόν καλλίτερα, εξηγεί η ψυχολόγος του κέντρου υποδοχής Ροζάλμπα Ντι Πιάτσα. Πλέον όλοι ευελπιστούν κι εύχονται τούτη η πρωτοβουλία να αποτελέσει το προοίμιο για μία εργασιακή ενσωμάτωσή τους, αλλά και να αποτελέσει προπομπό για την συνεργασία και ένταξη και άλλων προσφύγων στην κοινωνία και την αγορά εργασίας της Ιταλίας.