Τα μεθεόρτια της ολοκλήρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών και της οριστικής βάφτισης της γειτονικής χώρας, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ στο Μόναχο. Η συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή ή το Σάββατο στο περιθώριο της Διάσκεψης όπου και θα βραβευθούν για τη συνεισφορά τους στην ασφάλεια των Βαλκάνιων στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η παρουσία των κ. Τσίπρα και κ. Ζάεφ στη γερμανική πόλη θα αποτελέσει ευκαιρία για να συζητήσουν την «επόμενη ημέρα» της συμφωνίας, δηλαδή την εφαρμογή της με απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών σε εκπαιδευτικά εγχειρίδια, τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα εμπορικά σήματα, οικονομικές συμφωνίες αλλά και την ορθή χρήση του ονόματος απ’ όλες τις πλευρές.

Η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας αποστέλλεται σήμερα στη γειτονική χώρα και όπως είπε και ο Γ. Κατρούγκαλος υποχρεωτικά αυτή την εβδομάδα η ΠΓΔΜ θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία.

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι ως πρωθυπουργός της χώρας δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα της Ελλάδος να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας εφόσον δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα και ότι θα εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις για την κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων που, όπως υποστήριξε, μένουν απροστάτευτα.

Η γιορτή κρύβει και δράματα

Μπορεί, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας με το βραβείο που θα πάρει να βρει την ευκαιρία να αυτοπροβληθεί και να αναδείξει το προφίλ του μεγάλου ηγέτη που λύνει προβλήματα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη στη δίνη του Μακεδονικού και η προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας με Συνταγματική Αναθεώρηση, Εκκλησιαστικό και φιλολαϊκά μέτρα, δεν βρίσκει ακόμη πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία. Εξ’ ου και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από το Μακεδονικό, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Χθεσινή έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μακεδονία», δείχνει πλήρη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Η έρευνα «to the point» διεξήχθη στην Κεντρικής Μακεδονία και δείχνει ότι δεν καρποφωρούν οι προσπάθειες αναστροφής του κλίματος, ενώ η κυριαρχία της ΝΔ είναι ξεκάθαρη, καθώς η διαφορά στην πρόθεση ψήφου αγγίζει τις 20 μονάδες.

Στο ερώτημα, εάν είχαμε την ερχόμενη Κυριακή βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα επιλέγατε να ψηφίζατε, οι πολίτες απάντησαν:

ΝΔ 36.4%

ΣΥΡΙΖΑ 16.4%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 8%

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 5,3%

ΚΚΕ 5%

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2.8%

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 1.0%

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 1.0%

ΑΛΛΟ 1,7%

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 17,2%

ΑΚΥΡΟ / ΛΕΥΚΟ 3,5%

ΔΑ 1,4%

Η αγωνία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πώς από αυτή την εβδομάδα θα περάσει επικοινωνιακά το νέο όνομα, πώς οι γείτονες θα τηρήσουν στο ακέραιο τη συμφωνία και ποια θα είναι τα «παρατράγουδα» που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν σημαίνει ότι θα φύγει και από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Αλλωστε και η αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να το αφήσει στην άκρη, εξ’ ου και οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νομούς της Μακεδονίας.

Κυβερνητικοί κύκλοι φοβούνται ότι η Βόρεια Μακεδονία θα είναι το βασικό ζήτημα που θα απασχολήσει την κοινή γνώμη στην προεκλογική περίοδο και θα διαμορφώσει τις κινήσεις των κομμάτων.