Η Στέισι ‘Ειμπραμς, η Δημοκρατική που έφτασε ένα βήμα πριν από τη νίκη που θα την αναδείκνυε στην πρώτη Αφροαμερικανή και πρώτη γυναίκα που θα γινόταν κυβερνήτης της Τζόρτζια, θα εκφωνήσει τον λόγο με τον οποίο θα απαντήσουν οι Δημοκρατικοί στην ομιλία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση του Έθνους στο Κογκρέσο.

Αφού έχασε την Πολιτεία αυτή του αμερικανικού νότου, την οποία είχε κερδίσει ο Τραμπ το 2016, για λιγότερες από 60.000 ψήφους τον Νοέμβριο, η Έιμπραμς αναδείχθηκε σε «αυθεντική ηγετική μορφή» μεταξύ των Δημοκρατικών, δήλωσε ο Τζέιμι Χάρισον, ανώτερος σύμβουλος και συμπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

«Το 2020 οι άνθρωποι θα την ακούν και θα ψάχνουν να βρουν τι μπορούν να αντιγράψουν από τα μηνύματά της», σημείωσε.

Η 45χρονη Έιμπραμς σχεδιάζει, όπως είπε, να εκφωνήσει έναν λόγο για την «ευημερία και την ισότητα» σε «ένα έθνος στο οποίο ο καθένας μας έχει φωνή».

Στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, ο Τραμπ αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στην πρότασή του για το τείχος που θέλει να κατακευαστεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό και να επιχειρηματολογήσει υπέρ της επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές του 2020, προβάλλοντας τα μέχρι στιγμής επιτεύγματά του και αυτά που θέλει να επιτύχει στο μέλλον.

Πολλοί Δημοκρατικοί θέλουν να σταθούν απέναντί του στις εκλογές αυτές ως υποψήφιοι του κόμματός τους, ενώ 10 έχουν ήδη δηλώσει υποψηφιότητα.

Η Έιμπραμς, η οποία πρόσφατα ρίχτηκε στον αγώνα για να σταματήσει η παρεμπόδιση των μειονοτήτων να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, είναι η πρώτη που θα αναμετρηθεί μαζί του με την ομιλία της αυτή που θα έχει μεγάλη προβολή καθώς μεταδίδεται στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης της αμερικανικής τηλεόρασης.

«Η Στέισι Έιμπραμς είναι το πρόσωπο που θα ήθελε να προβάλει το Δημοκρατικό Κόμμα (…) Εκεί βρίσκεται η ενέργεια του κόμματος: στα νιάτα και την διαφορετικότητα», δήλωσε ο Τζόελ Πέιν, στέλεχος στρατηγικής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Καθώς οι Δημοκρατικοί, ιδιαίτερα αυτοί που επιδιώκουν να είναι υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματός τους για τις προεδρικές, συγκλίνουν εν γένει στις πολιτικές τους γραμμές, είναι πρωταρχικής σημασίας να βρεθεί το σωστό στυλ και ο σωστός τόνος που θα υιοθετηθεί στη μάχη με τον Τραμπ, δήλωσε ο Τζέισον Νίκολς, λέκτορας αφροαμερικανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

«Η Έιμπραμς είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα», σημείωσε ο Νίκολς. «Είναι στιβαρή και ασυμβίβαστη στις πεποιθήσεις της, ωστόσο δεν θα πέσει ποτέ στο επίπεδο του Τραμπ, αλλά ούτε και στις παγίδες του», συμπλήρωσε.

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές του 2020 θα πρέπει να ακούσουν τον τρόπο με τον οποίο η Έιμπραμς απευθύνεται στους φιλελεύθερους στην κομματική βάση, αλλά και στους ψηφοφόρους σε συντηρητικές πολιτείες όπως η Τζόρτζια, πρόσθεσε. «Το μεγαλύτερο δίδαγμα που μπορούν να πάρουν από την Στέισι Έιμπραμς οι υποψήφιοι για το 2020 είναι ο αγώνας και η διεκδίκηση καθεμίας ψήφου», σημείωσε.

Η Έιμπραμς δίδει το παράδειγμα, υπερθεμάτισε επίσης η Κέντις Μπατίστε, στέλεχος της στρατηγικής των Δημοκρατικών στην Λουιζιάνα, η οποία εργάζεται για τις πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να διευρυνθεί η πρόσβαση των μειονοτήτων στις κάλπες. «Η Στέισι Έιμπραμς έχει αυτήν την αναμφισβήτητη ικανότητα να συσχετίζεται με τους άλλους χωρίς να περνάει τα όρια και να ρέπει στην κολακεία», σημείωσε.

Η ομιλία που εκφωνείται σε απάντηση σε αυτήν του εκάστοτε προέδρου για την Κατάσταση του Έθνους μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την πολιτική σταδιοδρομία αυτού που την εκφωνεί, όπως στάθηκε για τον Μάρκο Ρούμπιο για τους Ρεπουμπλικάνους το 2013 και της Νίκι Χέιλι το 2016. Ο Ρούμπιο ήταν συνυποψήφιος με τον Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ενώ η Χέιλι έγινε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Ωστόσο εγκυμονεί και κινδύνους. Μια επίπεδη ομιλία μπορεί να βλάψει τον εκφωνητή της, όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην κυβερνήτη της Λουιζιάνα Μπόμπι Τζίνταλ το 2009, ο οποίος δεν συνήλθε ποτέ πλήρως μετά την ομιλία του…