temp 25 oC weather-icon
20oC
30oC
News Now
Βροχές και κύμα αφρικάνικης σκόνης θα «πνίξουν» την Ελλαδα
Ελλάδα

Βροχές και κύμα αφρικάνικης σκόνης θα «πνίξουν» την Ελλαδα

Κύμα αφρικανικής σκόνης προερχόμενο από την Αφρική θα επικαλύψει την Ελλάδα τη Δευτέρα, υποβοηθούμενο από τους νότιους ανέμους.

Τοπικές βροχές στη Μακεδονία, τα ανατολικά ηπειρωτικά και πρόσκαιρα το πρωί στο βόρειο ιόνιο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τη Δευτέρα.

Οι άνεμοι ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ  στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο νότιο αιγαίο τοπικά θα φτάσουν ακόμη και τα 8 μποφόρ με τάση περαιτέρω ενίσχυσης τη νύχτα στα νότια.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά και νότια.

Τι μεταφέρει η σκόνη

Η σκόνη  που προέρχεται κυρίως από τη Σαχάρα δεν είναι αθώα καθώς όπως προκύπτει από μελέτες επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών, περιέχει βαρέα μέταλλα τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων.

Ανάμεσα σε αυτά είναι ο μόλυβδος και το αρσενικό που κατέχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια λίστα με τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες. Από έρευνα που είχε διενεργηθεί από τον Θανάση Γκοντελίτσα, καθηγητή Ορυκτολογίας και Ορυκτοχημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή στο Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Νάστο,  προέκυψε ότι σε σωματίδια αφρικανικής σκόνης που είχαν κατακαθήσει στην Αθήνα υπήρχε μόλυβδος, αρσενικό, σίδηρος, μαγγάνιο, βανάδιο, νικέλιο, χρώμιο, χαλκός και ψευδάργυρος, ουσίες που θεωρούνται επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό και ανάλογα με την κατανομή τους πάνω στα συστατικά της σκόνης, έχουν τοξική δράση.

Μάλιστα, ο μόλυβδος και το αρσενικό κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες ουσίες για τον άνθρωπο, την οποία εκδίδει κάθε χρόνο η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος. Η ανάλυση των δειγμάτων αφρικανικής σκόνης είχε γίνει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερμανία.

Βαρέα μέταλλα

Η ύπαρξη των βαρέων μετάλλων στη σκόνη που μεταφέρεται στη χώρα μας από την Αφρική απέδειξε, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι η έρημος της Σαχάρας είναι ιδιαίτερα μολυσμένη από κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα ιχνοστοιχεία (βαρέα μέταλλα) που είχαν προσκολληθεί στους κόκκους άμμου υποδήλωναν ότι προέρχονταν από πηγές όπως διάφορα μέταλλα, σκουπίδια, κράματα, δομικά υλικά και από ρυπογόνα φορτία εξατμίσεων και βιομηχανικών καύσεων. «Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που καθιστά επικίνδυνα τα βαρέα μέταλλα που ανιχνεύσαμε στη σκόνη. Προέρχονται από ανθρωπογενή δράση και δεν έχουν φυσική ορυκτή προέλευση», επισήμαναν οι Ελληνες επιστήμονες.

3,9 εκατ. τόνοι σκόνης στη Μεσόγειο

Τουλάχιστον 3,9 εκατ. τόνοι σκόνης μεταφέρονται κάθε χρόνο από τη Σαχάρα προς τη Μεσόγειο, σύμφωνα με έρευνα Γάλλων ειδικών από την Εcole Νormale Superieure που είχε δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature» πριν από αρκετά χρόνια

Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη συχνότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι ορισμένα παλαιοεδάφη που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο και συναντώνται και στην Αττική, έχουν σχηματιστεί με τον χρόνο εξαιτίας των αλλεπάλληλων εναποθέσεων σκόνης από την αφρικανική έρημο.

Αναλυτικά ο καιρός την Δευτέρα

Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών από το μεσημέρι. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα η ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 08 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στη Μακεδονία που τη νύχτα θα περιοριστούν στα δυτικά. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα η ομίχλες κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 07 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιόνιου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές η μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο βόρειο ιόνιο.

Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7, στο ιόνιο τοπικά 8 και από αργά το απόγευμα στα νότια 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 09 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στην ήπειρο κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, αρχικά ασθενείς. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα η ομίχλες τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις, στα βόρεια 4 με 6 και στα νότια 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.

Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.

Άνεμοι: στα νησιά του ανατολικού αιγαίου από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 βαθμιαία 8 και από το βράδυ τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Νέα έντονη κακοκαιρία για ένα τριήμερο

Μια νέα κακοκαιρία θα επηρεάσει την Ελλάδα για ένα τριήμερο, από την Τρίτη έως την Πέμπτη, καθώς ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Σύρτης στη Λιβύη, με καλά οργανωμένα «μέτωπα», αναμένεται να κινηθεί αργά προς τα ανατολικά-βορειοανατολικά προκαλώντας, κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας μας, με ισχυρά φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά και νότια, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA).

Η νέα κακοκαιρία σχετίζεται με τη δημιουργία αεροχειμάρρων πάνω από την περιοχή μας. Όταν ψυχρές και θερμές αέριες μάζες συναντιούνται στην ανώτερη τροπόσφαιρα, δημιουργείται μεταξύ τους μια διαχωριστική επιφάνεια, όπου πνέουν αέρια ρεύματα θυελλωδών ανέμων που ονομάζονται αεροχείμαρροι. Η ένταση και η κίνηση των αεροχειμάρρων επηρεάζουν σημαντικά τα επιφανειακά συστήματα καιρού και παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των καιρικών συνθηκών μιας περιοχής.

Την Τρίτη, το ψυχρό μέτωπο του βαρομετρικού χαμηλού αναμένεται να σαρώσει τη χώρα από νότο προς βορρά. Ισχυρότατες βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο (κυρίως στην Ανατολική και Βόρεια), στη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην Εύβοια και στις Κυκλάδες, ενώ το βράδυ θα επεκταθούν στα Δωδεκάνησα και τη νύχτα στη Θεσσαλία. Τα ισχυρά φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Στερεάς (πάνω από τα 900 ως 1.000 μέτρα) με σημαντικά ύψη χιονόστρωσης.

Κατά το διήμερο Τετάρτης-Πέμπτης, βροχές θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας, συνοδευόμενες από καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ενδεχομένως την Πέμπτη σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Αν και τα φαινόμενα δεν θα έχουν ανάλογη ένταση με την Τρίτη, κατά τόπους θα είναι και πάλι έντονα, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo.

Περισσότερα
Ροή Ειδήσεων