Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου στρατού και νυν επικεφαλής του κόμματος Ισραηλινή Αντοχή (Israel Resilience) αποτελούσε το μεγάλο αίνιγμα για τις εθνικές εκλογές στο Ισραήλ, που θα γίνουν τον ερχόμενο Απρίλιο. Εδώ κι έναν μήνα που δημιούργησε τον πολιτικό του σχηματισμό, τηρούσε σιγήν ιχθύος. Η σιωπή όμως αυτή έσπασε χθες, όταν ανέβηκε στην εξέδρα του συνεδριακού κέντρου του Τελ Αβίβ και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τον Νετανιάχου στην πρωθυπουργία.

Ο Μπένι Γκαντζ επιδιώκει να θέσει εαυτόν πάνω από την ολοένα αυξανόμενη πόλωση μεταξύ των ισραηλινών πολιτικών, ζητώντας ενότητα παρά τα σχίσματα μεταξύ αριστερών – δεξιών, ιερωμένων – κοσμικών, Εβραίων – μη Εβραίων. «Δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο στον κόσμο για μένα από το κράτος του Ισραήλ» δήλωσε. «Το Ισραήλ είναι πάνω από όλα. Είμαστε ένα έθνος. Μοιραζόμαστε μία σημαία, έναν ύμνο και έναν στρατό».

Θέλοντας παράλληλα να δώσει τα διαπιστευτήριά του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, προειδοποίησε τους εχθρούς του Ισραήλ να μην τον δοκιμάσουν, ενώ ταυτόχρονα εκδήλωσε την πρόθεσή του να σφυρηλατήσει σχέσεις ειρήνης με τους Παλαιστίνιους και τους υπόλοιπους γειτονικούς λαούς.

Στην πραγματικότητα ο Γκαντζ επιχειρεί μια δύσκολη ιδεολογική ισορροπία. Από τη μία δηλώνει «θα παλέψω για την ειρήνη και δεν θα χάσω την ευκαιρία για αλλαγές στην περιοχή», ενώ από την άλλη, στο πρώτο βίντεο της προεκλογικής του εκστρατείας με τίτλο «Μόνο ο δυνατός νικά», υπερηφανεύεται ότι στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το 2014, είχε σκοτώσει 1.364 τρομοκράτες.

Κατά Νετανιάχου

Ενα επιπλέον θέμα που φαίνεται πως θα παίξει ρόλο στις εκλογές είναι οι ενδεχόμενες κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου από τον γενικό εισαγγελέα για τρεις υποθέσεις διαφθοράς. Ο Γκαντζ δηλώνει ότι δεν έχει την πρόθεση να εκμεταλλευτεί το ζήτημα αυτό. «Η σκέψη ότι ένας πρωθυπουργός μπορεί να υπηρετήσει το Ισραήλ μέσω ενός κατηγορητηρίου φαντάζει απολύτως γελοία» σημείωσε, κατηγορώντας όμως τον Νετανιάχου ότι ύστερα από δέκα χρόνια στην εξουσία έχει αρχίσει να θεωρεί τον εαυτό του μονάρχη. «Κανένας ισραηλινός ηγέτης δεν είναι βασιλιάς. Το κράτος δεν είμαι εγώ. Το κράτος είσαι εσύ. Για την ακρίβεια, το κράτος είμαστε εμείς. Το κράτος είμαστε όλοι μας» δήλωσε σε ένα σημείο της ομιλίας του, κατά το οποίο αναφέρθηκε στις μνήμες που είχε ως παιδί επιζώντων του Ολοκαυτώματος, μεγαλώνοντας σε μια αγροτική κοινότητα του Κεντρικού Ισραήλ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Γκαντζ θα κερδίσει 15 από τις 120 έδρες του ισραηλινού Κοινοβουλίου. Κι αν ο αριθμός αυτός δεν φαίνεται ικανοποιητικός σε σύγκριση με τις 30 πιθανές έδρες του Νετανιάχου, αν τελικά ο Γκαντζ συμμαχήσει με άλλους υποψηφίους, τότε σίγουρα θα μπορέσει να αποτελέσει μια ισχυρή απειλή. Ενας από αυτούς, στον οποίο ο Γκαντζ έκανε αναφορά σε μια προεκλογική του συγκέντρωση, είναι επίσης πρώην αρχηγός επιτελείου του στρατού, ο Μοσέ «Μπόγκι» Γιαλόν, που είχε διατελέσει και υπουργός Αμυνας του Νετανιάχου. Ο Γιαλόν είχε παραιτηθεί το 2017 δηλώνοντας ότι «εξτρεμιστικές και επικίνδυνες δυνάμεις» είχαν καταλάβει την εξουσία στο Ισραήλ. Ισως πάντως στην προεκλογική προσπάθεια του κόμματος Ισραηλινή Αντοχή να συνδράμει κι ακόμα ένας στρατιωτικός, προκάτοχος μάλιστα του Γκαντζ στο επιτελείο, ο Γκάμπι Ασκενάζι.

Η παρουσία βέβαια και τρίτου στρατηγού στο ίδιο κόμμα, όπως σημειώνει ο Γιοχάναν Πλέσνερ, πρόεδρος του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας, ίσως να μην είναι και η καλύτερη ιδέα, αφού, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, είναι αρκετές οι φορές που πρώην στρατιωτικοί αποδείχθηκαν, ως πολιτικοί ηγέτες, ανεπαρκείς.