Οι τραγελαφικές καταστάσεις που συμβαίνουν στην ελληνική Βουλή, το καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ, οι αλληλοεκβιασμοί Τσίπρα – Καμμένου και τα πολιτικά παζάρια που γίνονται για να αντέξει ο πρωθυπουργός λίγους μήνες ακόμη, επιβεβαιώνουν όσους πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι θέατρο σκιών. Μια κακοστημένη παράσταση που προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς και δημιουργεί πολύ επικίνδυνες καταστάσεις καθώς έτσι ενισχύονται τα άκρα.

Η κυβέρνηση της γκαζόζας και της τουαλέτας είναι ενδεικτική των όσων συμβαίνουν. Η πολιτική σταθερότητας βασίζεται σε βουλευτές σαν τον Αριστείδη Φωκά που πριν από λίγο καιρό φώναζε «να καεί το μπο… ο η Βουλή. Και στηρίζεται στις ορέξεις του Πάνου Καμμένου που εκβιάζει την κυβέρνηση ότι δεν θα κάνει παρέλαση αν του διαλύσουν την Κ.Ο. Και για το λόγο αυτό επιβεβαίωσε το πρωί ότι η γκαζόζα του Φωκά ήταν από αυτόν… κερασμένη για να κάνει καψώνι στην κυβέρνηση και για να εκβιάσει μια… ερμηνεία του κανονισμού ώστε να μην διαλυθεί το κόμμα του με την αποχώρηση Παπαχριστόπουλου.

Αυτά τα νέα κοινοβουλευτικά ήθη, όπου οι επί τέσσερα χρόνια συνέταιροι συναλλάσσονται και ταυτόχρονα συγκρούονται, προκαλεί θυμηδία (στην περίπτωση Φωκά) αλλά προκαλεί και τρόμο για το τι θα συμβεί στις εκλογές όταν οι πολίτες θα θυμούνται τα… δράματα και τα ναυάγια της Βουλής και θα κληθούν να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει στον φαύλο κύκλο που προκαλεί η απώλεια της κοινοβουλευτικής στήριξης των ΑΝΕΛ.. Η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί λόγω της απώλειας της απόλυτης πλειοψηφίας και της αλλαγής των κοινοβουλευτικών συσχετισμών προκαλεί κομφούζιο, όπως έδειξε η επεισοδιακή διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ αλλά και η αδυναμία έγκρισης από την αρμόδια επιτροπή ΔΕΚΟ του προτεινόμενου από την κυβέρνηση για την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο και για να ψηφίζει η κυβέρνηση εφεξής τα νομοσχέδια προσβλέπει αποκλειστικά στη στήριξη των «προθύμων» που της παρείχαν πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης. Το παράδοξο που παρατηρείται – μια κυβέρνηση να έχει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, αλλά το κυβερνών κόμμα να μη διαθέτει ως κοινοβουλευτική ομάδα τη δεδηλωμένη πλειοψηφία – είναι πρωτοφανές στα χρονικά.

Θεσμικές παρενέργειες

Η εικόνα σύγχυσης που καταγράφηκε κατά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο περί ΑΣΕΠ δημιούργησε πολιτικές και θεσμικές παρενέργειες και διαμόρφωσε ένα εκρηκτικό κλίμα. Αφορμή οι χειρισμοί του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος κατηγορήθηκε από τη ΝΔ ότι ενώ είχε ξεκινήσει (προχθές βράδυ) η διαδικασία της ψηφοφορίας, όταν διαπίστωσε ότι είχε διαμορφωθεί αρνητική πλειοψηφία λόγω της απουσίας του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά – ο οποίος, αν και το κόμμα του είχε ταχθεί θετικά, βρισκόταν… στην τουαλέτα (!) -, διέκοψε τη συνεδρίαση και παρέπεμψε σε ονομαστική ψηφοφορία προσβλέποντας στη θετική ψήφο των «προθύμων».

Ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της Βουλής ότι «δεν περάτωσε την ψηφοφορία και δεν ανακοίνωσε αποτέλεσμα, ενώ αντί να ανακοινώσει την απόρριψη του νομοσχεδίου μίλησε περί ονομαστικής ψηφοφορίας» και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε ότι «δεν μπορείτε να κυβερνάτε με αυτόν τον τρόπο». Η σφοδρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την αντίδραση της αντιπροέδρου Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία δήλωσε ότι από δω και πέρα θα γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο ονομαστική ψηφοφορία «για να μην την αμφισβητεί κανείς» και προκειμένου να τοποθετούνται και οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές, από τη «δεξαμενή» των οποίων άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ αντλεί τις ψήφους που του παρέχουν την απαραίτητη πλειοψηφία. «Θέλετε να παραιτηθεί η κυβέρνηση; Ποιο είναι το αίτημά σας;» είπε κάποια στιγμή ενοχλημένη στον εκπρόσωπο της ΝΔ, ενώ εκείνος της απάντησε: «Παρατηρήθηκε αρνητική πλειοψηφία. Ονομαστική επί ληφθείσης απόφασης δεν προβλέπεται. Εγινε λάθος χθες. Η κυβέρνηση έχει πρόβλημα». «Η κυβέρνηση έχει πρόβλημα με την κακοπιστία. Μιλάτε για κυβέρνηση – κουρελού. Δεν το ξέρει ο ελληνικός λαός ότι είμαστε 145; Γιατί να κάνουμε όλη αυτή την παράσταση; Γιατί αρπάζεστε από λεπτομέρειες; Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης πρόσφατα» αντέτεινε η Χριστοδουλοπούλου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε σε θεμελιώδη παραβίαση του Κανονισμού και εξήγησε ότι «η κυβέρνηση έχει τυπικά την εμπιστοσύνη της Βουλής, αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης». «Τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά όμως δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα βρίσκεται σε μία κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας» τόνισε, κάνοντας λόγο για «αλλοίωση των θεσμών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε ότι υπάρχει «προδιάθεση δημιουργίας μιας εκκρεμότητας πολιτικής και κοινοβουλευτικής στο διηνεκές ενδεχομένως για αποπροσανατολισμό από άλλα ζητήματα που τίθενται αυτή την περίοδο». Ομως παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει «αχλή εκκρεμότητας» και ότι «είναι φανερό πως αν συνεχίσει, διότι προσώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής, τα νομοσχέδια θα έρχονται με ονομαστική ψηφοφορία».

Το αγκάθι

Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με 153 θετικές ψήφους έναντι 124 «κατά» και 2 «παρών». Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις επιτροπές που η σύνθεσή τους είναι ανάλογη με τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ετσι στην Επιτροπή ΔΕΚΟ, αν και είναι γνωμοδοτική η άποψή της, η πρόταση του υπουργού Παιδείας για την τοποθέτηση του Παντελή Κυπριανού στην ΑΔΙΠ συνάντησε σοβαρά εμπόδια αφού συγκέντρωσε 10 «υπέρ», 6 «κατά» και 5 «παρών». Η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση – κουρελού που βασίζεται στις ευκαιριακές πλειοψηφίες των γνωστών προθύμων».