Στην έκδοση της μίας μετά την άλλη Navtex δεσμεύοντας παράτυπα περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ προχωρά η Τουρκία, με μόνο στόχο την διατήρηση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο προχωρά η Τουρκίας, όπως δείχνει η τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα.

Στη δέσμευση περιοχής 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή όλη την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου – Ρόδου, για «σεισμογραφικές έρευνες» από το «Μπαρμπαρός» από την Κυριακή μέχρι και την Πέμπτη προχώρησε η Τουρκία με την τελευταία παράτυπη Navtex που εξέδωσε.

Η συγκεκριμένη ζώνη ανατολικά ξεκινά από 25 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πάφου και δυτικά μέχρι και απόσταση 75 χιλιομέτρων από τις ακτές της Ρόδου. Βόρεια, η ίδια περιοχή καλύπτει  τα τουρκικά παράλια και φτάνει μέχρι και 15 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο, ενώ νότια επικαλύπτει τμήματα των τεμαχίων 4,5, 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και φτάνει στα νοητά όρια που τέμνουν τις ΑΟΖ Κύπρο, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η έκταση που «δεσμεύτηκε» από την Τουρκία με την εν λόγω Navtex (0077/19), που να σημειωθεί ότι είναι υπετριπλάσια της έκτασης ολόκληρης της Κύπρου, όπως σημειώνει η κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με σεισμογραφικά σε περίοδο πέντε ημερών που προβλέπει η παράτυπη «Navtex». Στην πράξη ούτε και πολύ μικρό μέρος της εν λόγω περιοχής δεν μπορεί να καλυφθεί με σεισμογραφικά σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα.

Για σκοπούς σύγκρισης, στον χάρτη με τον αρ. 1 και με κόκκινο χρώμα, σημειώνεται η περιοχή που καλύπτει η παράτυπη Navtex 0077/19 της Τουρκίας και με αρ. 2 με κίτρινο χρώμα, η πορεία που ακολούθησε το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» από τα Χριστούγεννα μέχρι και χθες, δηλαδή το τελευταίο 20ήμερο.

Επίσης, εντείνοντας τις προκλήσεις, η Τουρκία εξέδωσε χθες πρόσθετη παράτυπη Navtex, για δήθεν ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού νότια της Κύπρου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Πρόκειται για  περιοχή που είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι αποσκοπεί σε πολιτικά μηνύματα, αφού συμπίπτει σχεδόν πλήρως με τα όρια του τεμαχίου 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, που σημειώνεται στον χάρτη με τον αρ. 3. Καλύπτει δηλαδή, ένα από τα τεμάχια που αυτές τις μέρες και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, όπως έγγραψε ο «Φ», πραγματοποιεί εξιδεικευμένες έρευνες το ειδικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo για καθορισμό στόχων των επόμενων γεωτρήσεων για λογαριασμό των εταιρειών ΤΟΤΑΛ- ΕΝΙ (τεμάχια 6,8,11) και ExxonMobil – Qatar Petroleum (τεμάχιο 10), όπως και για λογαριασμό απευθείας της Κυπριακής Δημοκρατίας για μελλοντικές αναθέσεις (στα τεμάχια 7 και 12).

Επίσης ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού εξήγγειλε και σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, στον χάρτη με αρ. 3α, όπως σημειώνει το δημοσίευμα του philenews.com.

Η περιοχή που πραγματοποιεί έρευνες το Nautical Geo στον χάρτη με πορτοκαλί χρώμα και τον αρ. 6.

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης, εξέδωσε αμέσως αντι-Navtex, που με νέα ανακοίνωση η Τουρκία αποπειράται να ακυρώσει.

Στον χάρτη επίσης, με αρ. 4 η ζώνη πτήσεων ελικοπτέρων προς την γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος» που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία με Notam και με αριθμό 5 η περιοχή διεξαγωγής πολυεθνικών ασκήσεων που δεσμεύτηκε από την Κύπρο – που προφανώς αποσκοπεί στην προστασία των γεωτρήσεων. Με αρ. 7 το σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Γλαύκος-1» από το Stena Icemax.

Η φρεγάτα Μπαρμπαρός βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για την ‘προστασία’ του τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας στον λογαριασμό του στο twitter, όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Το Υπουργείο δημοσιεύει φωτογραφία  του ερευνητικού πλοίου ‘Μπαρμπαρός’, που συνοδεύεται από την τουρκική φρεγάτα Μπαρμπαρός αναφέροντας ότι «και η φρεγάτα Μπαρμπαρός βρίσκεται ακόμη στην περιοχή συνοδεύοντας το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά που συνεχίζει τις επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητές του στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Στη φωτογραφία που δημοσιεύει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έχει τοποθετηθεί και η φιγούρα του ναύαρχου Μπαρμπαρόσα, του κατεξοχήν οργανωτή του οθωμανικού στόλου.