Νέες πρειδοποιήσεις απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα ζητώντς να μην κακομεταχειριστούν οι Κούρδοι της Συρίας.

Ο Ντόναλντ Τράμπ υπογράμμισε ότι θέλει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εκφράζει η Άγκυρα για την ασφάλειά της στα νότια σύνορά της με τη Συρία, τονίζοντας όμως ότι είναι σημαντικό να μην πέσουν θύματα κακομεταχείρισης οι Κούρδοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ απείλησε την Τουρκία με οικονομική καταστροφή αν επιτεθεί στους συμμάχους των ΗΠΑ στη Συρία, ένα σχόλιο που προκάλεσε την οξεία απάντηση της Άγκυρας και αναζωπύρωσε τους φόβους για μια εκ νέου αντιπαράθεση των δύο πλευρών.

Στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή θέματα συμπεριλαμβανομένης και «της συνεχιζόμενης συνεργασίας στη Συρία, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκινούν την αποχώρησή τους» από την περιοχή.

Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε στον Ερντογάν ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να μην κακομεταχειριστεί η Τουρκία τους Κούρδους και τους άλλους συμμάχους της Ουάσινγκτον στους κόλπους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) «με τους οποίους πολεμήσαμε για να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Σύμφωνα με τη Σάντερς, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Τζόζεφ Ντάνφορντ πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο ομόλογό του για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Με βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η τουρκική προεδρία, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την εγκαθίδρυση μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, εκκαθαρισμένης από «τρομοκρατικές οργανώσεις».