Ποια παιχνίδια είναι κατάλληλα για τα μωρά; Υπάρχουν παιχνίδια που διευρύνουν τους γνωστικούς ορίζοντες ενός μωρού και βοηθούν στην ανάπτυξη του; Η απάντηση είναι θετική και παραθέτουμε κάποιες ιδέες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιλογή εκείνου του παιχνιδιού, που θα χαροποιήσει περισσότερο μωρό αλλά και γονείς.

Για τα βρέφη που διανύουν τις πρώτες έξι εβδομάδες κατάλληλα είναι:

-Τα παιχνίδια που επιπλέουν την ώρα του μπάνιου, τύπου παπάκια , χελώνες κ.ο.κ., που προσφέρουν άλλη διάσταση στην αίσθηση της αφής. Ολα αυτά διασκεδάζουν και ξαφνιάζουν ευχάριστα το μωρό.

-Οι κουδουνίστρες τραβούν την προσοχή του μωρού, διεγείρουν την ακουστική αντίληψη και προωθούν συντονισμό ματιών και χεριών. Απλά προσέξτε τον ήχο που βγάζουν ώστε να είναι φιλικός στο αυτάκι του μωρού.

-Το μόμπιλο είναι μία σειρά από αντικείμενα κρεμασμένα από δύο σταυρωτά ξύλα που κινούνται αργά με το ρεύμα του αέρα. Καθώς το μωρό μεγαλώνει αναζητήστε ένα μόμπιλο με έντονες χρωματικές αντιθέσεις.

-Στα μωρά αρέσει ιδιαίτερα και η κλασική μουσική, οπότε και ένα cd είναι μια καλή επιλογή.

Για μωρά μέχρι έξι μηνών ιδανικά είναι:

-Οι υφασμάτινοι κύβοι που είναι φτιαγμένοι από αφρώδες υλικό και διάφορα υφάσματα, προσφέρουν στο μωρό κάποιες από τις πρώτες εμπειρίες με σχήματα.

-Καθώς το μωρό μπαίνει στον τέταρτο μήνα, διασκεδάζει πολύ με παιχνίδια που κρέμονται από την κούνια, με διάφορα αντικείμενα, τα οποία χαζεύει. Μεγαλώνοντας, αφαιρέσετε το από την κούνια γιατί είναι επικίνδυνο να χτυπήσει.

-Ένας καθρέφτης απορροφά την προσοχή του μωρού και το βοηθάει να εξοικειωθεί με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα τα μαλλιά του κ.ο.κ.

Ο κρίκος για τα δόντια είναι το ιδανικό προϊόν για την περίοδο που το μωρό σας αρχίζει να βγάζει δόντια, γιατί έχει την ανάγκη να ανακουφίζει τα ούλα του.

Για μωρά από έξι έως δώδεκα μηνών ενδείκνυνται:

-Αντικείμενα μετα οποία μπορεί παίζει, όπως πλαστικά κουζινικά, ελαφρά κατσαρολικά και άλλα απλά οικιακά αντικείμενα που θα πυροδοτούν τη φαντασία του για τα επόμενα δύο χρόνια.

-Οι διάφανες μπάλες που κρύβουν μέσα ένα αντικείμενο βοηθούν το παιδί να μάθει να εστιάζει.

-Τα παζλ που αποτελούνται από τρία έως πέντε κομμάτια χαροποιούν το παιδί, που θα χρειαστεί τον χρόνο του για να βρει τη σωστή λύση.

-Οι κύβοι που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο επιτρέπουν στο μωρό να εξασκεί τον συντονισμό των ματιών και των χεριών του και σταδιακά να μάθει να στοιβάζει.

-Καθώς το μωρό αρχίζει να κινείται περισσότερο, του αρέσει να σπρώχνει και να τραβά αντικείμενα που σέρνονται το πάτωμα.

-Τέλος, η πυραμίδα, είναι ένα παιχνίδι που βελτιώνει την ικανότητα αναγνώρισης χρωμάτων, σχημάτων, μεγεθών και ποσοτήτων. Πρόκειται για χρωματιστούς κρίκους σε διάφορα σχήματα, από γερό ξύλο ή πλαστικό, που στοιβάζονται σε μια βάση ο ένας πάνω στον άλλο. Καλά παιχνίδια!