Ωρα μηδέν για την κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο. Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε αν οδηγούμαστε σε βελούδινο διαζύγιο με πολιτικές πιρουέτες από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ή αν πρόκειται για οριστική ρήξη που θα δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις.

Στις 10.30 είναι το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου και δύο ώρες μετά ο Πάνος Καμμένος θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του. Αν θα μείνει στην κυβέρνηση στηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ή αν θα φύγει από αυτήν, παίρνοντας μαζί του όποιος είναι πρόθυμος να τον ακολουθήσει. Στην προκειμένη περίπτωση μόνο την κ. Κόλλια –Τσαρουχά καθώς η Ε. Κουντουρά και ο Β. Κόκκαλης δε φαίνονται πρόθυμοι να φύγουν και μάλλον θα μείνουν να στηριξουν την κυβέρνηση.

Ο δρόμος του υπουργού Αμυνας δείχνει να έχει προδιαγραφεί. Ο αποχαιρετισμός των στρατηγών πριν από μερικές ημέρες και η παραίτηση στενού του συνεργάτη στο Πεντάγωνο δείχνουν ότι ο Καμμένος θα δει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση, τέσσερα χρόνια αφ’ ότου μπήκε από αυτήν. Το ερώτημα είναι αν στη συνέντευξη θα βγει καταγγελτικός και θα κατηγορήσει τον Τσίπρα για αθέτηση συμφωνιών ή αν θα εμφανιστεί με συναινετική διάθεση για να μην διαταράξει το ήδη εκρηκτικό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες από την Κυριακή και μετά. Οι παραιτήσεις, εφόσον γίνουν, ανοίγουν το δρόμο για ανασχηματισμό καθώς θα πρέπει να αντικατασταθούν και οι κ. Νοτοπούλου και Ηλιόπουλος που κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος προτείνει για τη θέση του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη, αλλά αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάει πιθανότατα ο Δ. Βίτσας.

Συνεργάτες του κ. Καμμένου έχουν εισηγηθεί τη ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα ως μια απέλπιδα προσπάθειας πολιτικής διάσωσής του. Κάποιες διαρροές κάνουν λόγο για εκρηκτικούς διαλόγους μεταξύ των δύο ανδρών και για διάρρηξη των σχέσεών τους.

Ο Καμμένος χρεώνει πολλά στον πρωθυπουργό. Όπως ότι του είχε υποσχεθεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έρθει στη Βουλή πριν από τον Μάρτιο. Όπως επίσης και το γεγονός ότι συνομίλησε με στελέχη των ΑΝΕΛ (π.χ. τον Παπαχριστόπουλο) πίσω από την πλάτη του, παρ’ ότι είχε δεσμευτεί ότι δεν θα προσεγγίσει βουλευτές του κόμματός του.

Ο Πάνος Καμμένος «αδειασμένος» και από τα γεγονότα, μιας και η συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από την ΠΓΔΜ έχει ως μοναδική σανίδα σωτηρίας την ηρωϊκή έξοδο. Αν αυτό το κάνει με καταγγελίες ή αν το κάνει με χαμηλούς τόνους και σε συναινετικό κλίμα, αυτό θα φανεί την Κυριακή το μεσημέρι.