Την καυτή πατάτα του Μακεδονικού επέστρεψε ο Ζόραν Ζάεφ στην ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον… Πάνο Καμμένο ο οποίος για ακόμη μια φορά έπεσε μέσα σε όλες τις προβλέψεις του.

Η συμφωνία των Πρεσπών πέρασε χθες σε μια ιστορική στιγμή για τη γειτονική χώρα, όμως, οι δυσκολίες πλέον περνάνε στην πλευρά της Αθήνας. Κάθε προσπάθεια να αναβάλει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ το πολιτικό του τέλος, έπεσε στο κενό. Ακόμη και η συμφωνημένη με τον Τσίπρα αναβολή ολίγων ημερών των αποφάσεων για το τελικό διαζύγιο.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, δέχεται εισηγήσεις να τελειώνει με το θέμα Καμμένου, να «τελειώσει» τον κυβερνητικό εταίρο του ζητώντας ακόμη και τώρα ψήφο εμπιστοσύνης, προτού έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Ετσι, θα σβήσει τον Καμμένο και το κόμμα του καθώς θα του φύγουν 3-4 βουλευτές και στη συνέχεια, έχοντας πάνω από 151 και για τη συμφωνία, να προχωρήσει στην κύρωσή της.

Ο δε Καμμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και κυρίως να χάσει και το κόμμα του αφού θα του μείνουν ένας – δύο βουλευτές.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας στη γειτονική χώρα επί της ουσίας εξευτελίζει για ακόμη μια φορά τον υπουργό Αμυνας (υπό παραίτηση) ο οποίος από χθες το πρωί διατεινόταν ότι στα Σκόπια υπάρχει πρόβλημα κι ότι δεν θα περάσει η συμφωνία.

Τώρα που ακυρώνεται η ρητορική περί εξελίξεων στα Σκόπια από πού θα πιαστεί ο Πάνος Καμμένος; Ποια δικαιολογία θα βρει για να κερδίσει χρόνο;

Ηταν φανερό ότι ανέβαλε το ραντεβού με τον Τσίπρα για να μην πιει το πικρό ποτήρι που θα του σέρβιρε: «Ή με στηρίζεις και προχωράμε ή φεύγεις και σου παίρνουν τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα».

Κέρδισε ώρες αλλά έχει τελειώσει

Αυτό θα του έλεγε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας θέλησε να κερδίσει κάποιες ώρες ώστε νηφάλια να πάρει τις αποφάσεις του.

Το μεσημεριανό tweet του προέδρου των ΑΝΕΛ έδειχνε έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε σύγχυση, που προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα, να μην κάνει την τελευταία του κωλοτούμπα αλλά και να μη συρθεί στα… τέσσερα ικετεύοντας τον Τσίπρα. Ηταν μια προσπάθεια να δείξει ότι πρέπει να αναζητηθεί ένα πιο συναινετικό διαζύγιο

Η κυβερνητική οπερέτα συνεχίζεται και ποιος ξέρει ακόμη για πόσο με έναν πρωθυπουργό που αντί να επιλέξει τις καθαρές λύσεις προτιμά να αφήνει την Ελλάδα ακυβέρνητη και να ασχολείται με τα πολιτικά παζάρια που είναι σε εξέλιξη.

Είναι δεδομένο ότι η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει κάποια στιγμή, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να τελειώνει με τον Καμμένο και να προχωρήσει με άλλη πλειοψηφία στη Βουλή ώστε να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ το «βαρίδι» των ΑΝΕΛ.

Υπάρχουν κι άλλοι που του λένε να μην έρθει σε ρήξη αλλά να βρεθεί μια λύση. Ο ίδιος επιμένει στη γραμμή που έβαλε στη συνέντευξη στο Open. Δηλαδή να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, να στηρίξει ο Καμμένος την κυβέρνηση κι αν δε θέλει να «μετρηθούν» όλοι στη Βουλή.

Αν το ραντεβού γίνει τις επόμενες ώρες τότε όλα είναι ανοικτά. Από την αποχώρηση Καμμένου μέχρι την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με τα «ρετάλια» από τα κόμματα.

Το σίγουρο είναι ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι σε δεινή θέση. Οσοι εκβιασμοί, βρόμικο παρασκήνιο και σκληρά παζάρια κι αν γίνουν ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει, οι πρόωρες εκλογές θα έρθουν ως αναπόφευκτο κακό για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Μπορεί να έρθουν τον Μάιο, μπορεί και νωρίτερα, μέσα στον Απρίλιο. Οποτε κι αν γίνουν εκεί θα αναμετρηθούν με την Ιστορία και με την κοινωνία. Κι όχι μόνο για το Μακεδονικό, αλλά και για την οικονομία, την ασφάλεια του πολίτη, την απαξίωση των θεσμών.