Η ολλανδική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα την Τεχεράνη ότι ενεπλάκη σε δολοφονίες που διαπράχθηκαν στην Ολλανδία το 2015 και το 2017 δύο Ολλανδών ιρανικής καταγωγής.

Οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών (AIVD) διαθέτουν «ισχυρές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν ενεπλάκη στη δολοφονία δύο Ολλανδών πολιτών ιρανικής καταγωγής στην Αλμέρε το 2015 και στη Χάγη το 2017», σύμφωνα με το κείμενο μιας επιστολής που εστάλη στο κοινοβούλιο και υπογράφεται από τους Ολλανδούς υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Τα δύο θύματα, που ταυτοποιήθηκαν από την ολλανδική αστυνομία ως Άλι Μοχάμεντ, 56 ετών, και Άχμαντ Μόλα Νίσι, 52 ετών, ήταν αντίπαλοι του ιρανικού καθεστώτος, διευκρίνισε η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε επίσης τις κυρώσεις που έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Τεχεράνης.

«Στις 8 Ιανουαρίου 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στο ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών και Ασφάλειας (MOIS) και σε δύο Ιρανούς, κυρίως με σύσταση της Ολλανδίας», διευκρίνισαν ο Στέφ Μπλοκ, υπουργός Εξωτερικών και η Κάζια Ολόνγκρεν, υπουργός Εσωτερικών, στην επιστολή τους.

Αυτό σημαίνει πως τα κεφάλαια και τα άλλα στοιχεία ενεργητικού της οντότητας αυτής και αυτών των δύο ανθρώπων έχουν παγώσει, υπογράμμισαν.

«Στη βάση πληροφοριών που προήλθαν από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών και από την AIVD, η Ολλανδία εκτιμά πως είναι πιθανόν πως το Ιράν ενεπλάκη σε προετοιμασίες δολοφονιών και επιθέσεων στο ευρωπαϊκό έδαφος», συνέχισαν.

Η Ολλανδία απέλασε τον Ιούνιο δύο υπαλλήλους της ιρανικής πρεσβείας, είχαν ανακοινώσει τον Ιούλιο οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών, χωρίς να αποκαλύπτουν τους λόγους των απελάσεων αυτών.

Η Τεχεράνη είχε διαμαρτυρηθεί τότε για την απέλαση των δύο διπλωματών, χαρακτηρίζοντάς τες «εχθρική και καταστροφική χειρονομία» και απείλησε την Ολλανδία με αντίποινα.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε πως η ΕΕ συμφώνησε νέες στοχευμένες κυρώσεις εναντίον του Ιράν ως απάντηση σε εχθρικές δραστηριότητες και σε συνωμοσίες που σχεδιάστηκαν και διαπράχθηκαν στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Δανίας», αντέδρασε σε ένα τουίτ ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

«Η ΕΕ παραμένει ενωμένη – τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και πρέπει να έχουν συνέπειες», πρόσθεσε.

Η Δανία είχε ανακαλέσει στα τέλη Οκτωβρίου 2018 τον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη αφού απέτρεψε ένα σχέδιο «επίθεσης» στο έδαφός της σε βάρος Ιρανών αντιφρονούντων.

Και στα τέλη Ιουνίου, οι γαλλικές αρχές είχαν ανακοινώσει πως απέτρεψαν μια επίθεση που οργανώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Τεχεράνης με στόχο συγκέντρωση στη Γαλλία μιας ομάδας Ιρανών αντιφρονούντων.