Η «Σοφία» φαίνεται πως έκανε εντυπωσιακή είσοδο στη χώρα μας, φέρνοντας ισχυρές χιονοπτώσεις και ντύνοντας στα λευκά πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, παρά το εντυπωσιακό λευκό τοπίο που όλοι θαυμάζουμε, δεν έλειψαν τα προβλήματα στα οδικά δίκτυα της χώρας, με την κυκλοφορία να διακόπτεται και να απαγορεύεται χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

70 πόντοι το χιόνι στα Τρίκαλα – «Πήραν φωτιά» οι αλατιέρες

Στους 70 πόντους έχει φτάσει σε ορισμένα σημεία το ύψος του χιονιού στα ορεινά του Νομού Τρικάλων, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης.

Αυτή τη στιγμή 42 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων επιχειρούν σε διάφορες περιοχές, προκειμένου να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς ενώ συχνές είναι και οι παρεμβάσεις με τις αλατιέρες για την αποφυγή πάγου στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Απαγορευτικό στα φορτηγά σε Μαλακάσα-Βίλια

Η ισχυρή χιονόπτωση που επικρατεί στα βόρεια και τα ορεινά της Αττικής, οδήγησε την Τροχαία να προχωρήσει σε απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών στη Μαλακάσα και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών, για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος αποκλεισμού του οδικού δικτύου, ενώ και τα ΙΧ χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καρδίτσα – Απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, σήμερα από ώρα 10:30 μέχρι ύφεσης των δυσμενών καιρικών φαινομένων και εξομάλυνσης της οδικής κυκλοφορίας των οχημάτων, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65), στο τμήμα δικαιοδοσίας του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Καρδίτσας.

Της παραπάνω απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιρούνται:

– τα οχήματα οδικής βοήθειας,

– τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι,

– τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (ΕΚΑΒ, Π.Υ. κλπ).

Η κίνηση των οχημάτων κάτω των 3,5 τόνων μικτού βάρους στο ως άνω δίκτυο διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ζεστασιά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Με στόχο την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες πλήττονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σοφάδων ενημερώνει ότι σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή θα λειτουργήσουν θερμαινόμενοι χώροι. Πρόκειται για την αίθουσα ΚΑΠΗ Σοφάδων, ΚΕΠ Κέδρου, ΚΕΠ Λεονταρίου, ΚΕΠ Ματαράγκας και ΚΕΠ Ρεντίνας.

Ακινητοποιήθηκαν τρένα στη Θεσσαλονίκη

Τεχνικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το δρομολόγιο τρένου, Φλώρινα – Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η γραμμή έχει ακινητοποιηθεί και θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση.

Πρόβλημα ηλεκτροκίνησης σημειώθηκε, επίσης, σε αμαξοστοιχία, στο ύψος των Νέων Πόρων Πιερίας. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο twitter της εταιρείας δρομολογείται μηχανή εφεδρείας από Θεσσαλονίκη.

Ακυρώθηκαν πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία

Ακυρώσεις πτήσεων σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, λόγω χαμηλής νέφωσης. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι τέσσερις πτήσεις προσγειώθηκαν στην Καβάλα και μία στην Αθήνα, ενώ δύο ακυρώθηκαν. Συγκεκριμένα, στην Καβάλα, προσγειώθηκαν οι πτήσεις Αμβούργο – Θεσσαλονίκη, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Ντύσελντορφ – Θεσσαλονίκη και από Βερολίνο για Θεσσαλονίκη. Επίσης, στην Αθήνα προσγειώθηκε η πτήση από Στοκχόλμη για Θεσσαλονίκη, ενώ ακυρώθηκαν δύο πτήσεις από την Ντόχα και το Μπάντεν.

Ο κ. Παπάζογλου, τόνισε, ότι το αεροδρόμιο είναι σε επιφυλακή και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που θα σημειωθεί χιονόπτωση στην περιοχή.

Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου – Βερμίου Ημαθίας – Να μην έρθει ο κόσμος

Την αναστολή της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου – Βερμίου Ημαθίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή, αποφάσισε η διοίκησή του. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του χιονοδρομικού κέντρου, Κώστας Τζελέπης, «με την κίνηση αυτή, ουσιαστικά αποτρέπουμε τον κόσμο να έρθει στις εγκαταστάσεις μας, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν θέλουμε να εκθέσουμε τον κόσμο σε κίνδυνο».

Έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή έντονη χιονοθύελλα και η θερμοκρασία είναι στους -7 βαθμούς Κελσίου και τόνισε ότι ο δρόμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος.

«Έχουμε ήδη και θα συνεχίσουμε να έχουμε τις επόμενες ώρες ένα με δύο πόντους χιονιού ανά ώρα. Το χιόνι είναι σαν πούδρα και τα μηχανήματα δεν μπορούν να κάνουν δουλειά», είπε και τόνισε ότι το Σαββατοκύριακο το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι θα λειτουργεί κανονικά.

Λειτουργούν κλειστοί θερμαινόμενοι χώροι

Κλειστοί θερμαινόμενοι χώροι θα είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι από σήμερα έως και την Κυριακή στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία για όλο το χρονικό διάστημα που οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές.

Συγκεκριμένα, από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, θα είναι προσβάσιμοι οι χώροι του 4ου παραρτήματος του ΚΑΠΗ στη Γρ. Λαμπράκη 42, και του 6ου παραρτήματος του Κ.Α.Π.Η στην οδό Στεφάνου Νούκα 10, στην περιοχή Χαριλάου. Τα παραρτήματα θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες είναι το υπνωτήριο Αστέγων στην Ανδρέου Γεωργίου 13 (από τις 5 το απόγευμα ως τις 11 το πρωί της επόμενης μέρας) και το ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων στην οδό Μοναστηρίου 62 (από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ).