Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Λαμίας και ήδη περιφερειακά αρχίζουν και δημιουργούνται τα πρώτα προβλήματα.

Με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας απαγορεύθηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων προληπτικά από Λαμία προς Δομοκό, από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Άμφισσα όπου εντοπίζεται και η μεγάλη ένταση της χιονόπτωσης.

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη ο δρόμος από Λαμία προς Καρπενήσι παραμένει ανοιχτός ενώ είναι απαραίτητες και οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Το ίδιο και στην περιοχή του Μπράλου στο δρόμο Λαμίας Άμφισσας όπως και στο 51ο χιλιόμετρο.

Σε ό,τι αφορά το δρόμο Λαμίας Δομοκού τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα ενώ μετά την έξοδο της Λαμίας γίνεται έλεγχος στα αυτοκίνητα για αντιολισθητικές αλυσίδες οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων τις επόμενες ώρες θα είναι ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας τα έντονα καιρικά φαινόμενα εντοπίζονται από τα Καμένα Βούρλα μέχρι τις Ράχες σε ένα μήκος 80 km ωστόσο όμως τα εκχιονιστικά μηχανήματα κινούνται συνεχώς. Τα μικρά προβλήματα στο εθνικό δίκτυο εντοπίζονται κοντά στη Λαμία και ιδιαίτερα από την περιοχή του Μώλου στο 185 χλμ μέχρι το 205 χλμ λίγο πριν τη Λαμία. Τέλος στην περιοχή του Μαρτίνου δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Στο μεταξύ η Αστυνομική Διεύθυνση της Φθιώτιδας αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών στο Εθνικό δίκτυο από την Τραγανά μέχρι τη Στυλίδα.

Η τροχαία ακινητοποιεί τα βαρέα οχήματα στα διόδια της Τραγάνας αλλά και στον κόμβο του Αγίου Κωνσταντίνου έτσι ώστε από τα Καμένα Βούρλα μέχρι και τις Ράχες να μην κινείται φορτηγό αυτοκίνητο.

Στο αντίθετο ρεύμα για τα βαρέα οχήματα που κινούνται από Λάρισα προς Αθήνα η τροχαία απαγόρευσε την κυκλοφορία από το 242 km στο ύψος των Ραχών και μέχρι τα Καμμένα Βούρλα. Έτσι στο τμήμα από Ράχες μέχρι Καμένα Βούρλα που παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα με το χιόνι να βρίσκεται στο οδόστρωμα της εθνικής οδού δεν κυκλοφορούν βαρέα οχήματα καλά γίνεται συνεχής προσπάθεια από εκχιονιστικά οχήματα για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοικτό. Όπως τουλάχιστον προκύπτει μέχρι στιγμής υπάρχουν περίπου 20 κρίσιμα χιλιόμετρα από τα διόδια της Αγίας Τριάδας μέχρι λίγο πριν τη Στυλίδα όπου τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα και η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.

Η έντονη χιονόπτωση συνεχίζεται και στον υπόλοιπο νομό και στους δρόμους Λαμίας Δομοκού μετά την Λαμία η κυκλοφορία των ΙΧ μόνο με αλυσίδες ενώ το ίδιο ισχύει και στην περιοχή του Μπράλου από το 5μ χιλ του δρόμου Λαμίας Άμφισσας και από το 54χλμ του δρόμου Λαμίας Καρπενησίου.

Τρίκαλα: Μέχρι και 50 πόντους το ύψος του χιονιού 

Έντονες χιονοπτώσεις πλήττουν τη Δυτική Θεσσαλία, καθώς χιονίζει εκτός από τα ορεινά και τα ημιορεινά, στα πεδινά και στις πόλεις. Στο Νομό Τρικάλων, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και 50 πόντους στα ορεινά, ενώ στα πεδινά και σε πόλεις, ξεκινά από τους πέντε πόντους. Η Π.Ε. Τρικάλων συνδράμει με 42 μηχανήματα και μέχρι τώρα οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:

* Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων από 28ο χλμ (θέση Μουργκάνι) έως 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου)

* Επ. οδός Τρικάλων – ‘Αρτας από 25ο χλμ (θέση Αναβρυσούλα) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου)

* Επ. Οδός Πύλης – Μεσοχώρας από 4ο χλμ. (θέση Πηγή των Θεών) έως 55ο χλμ (Μεσοχώρα)

* Επαρχιακό οδικό δίκτυο Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Σε ετοιμότητα 48 μηχανήματα στην Καρδίτσα

Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά, ημιορεινά του Νομού Καρδίτσας, ενώ στις πόλεις το έχει «στρώσει». Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, οι δρόμοι μέχρι τώρα είναι ανοιχτοί και η Π.Ε. Καρδίτσας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή, καθώς με 48 μηχανήματα συνδράμει στην όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, στο Νομό Καρδίτσας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

1) Επ. Οδός Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Τ.Κ. Κρυοπηγής έως Τ.Κ. Κερασιάς)

2) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)

3) Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)

4) Περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα

5) Επ. Οδός Καρδίτσας – ‘Αρτας από 35ο χλμ (Δ/νση Βατσουνιάς, θέση «ΤΥΜΠΑΝΟΣ»

6) Επ. Οδός Μουζακίου – Στεφανιάδας από 7ο χλμ (θέση ‘Αγιος Νικόλαος)

7) Επ. Οδός Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου από 46ο χλμ έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)

Στα λευκά και ο Βόλος

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η χιονόπτωση και σε ορεινές περιοχές της Μαγνησίας. Από το πρωί χιονίζει στα ορεινά του Αλμυρού, στον Κοκκινόβραχο, αλλά και στο Πήλιο, από το Κατηχώρι και ψηλότερα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθεά Κολυνδρίνη, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τόνισε ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο οδικό δίκτυο της περιοχής της Μαγνησίας υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Επαρχιακή οδό Χανίων-Κισσού από διασταύρωση Χιονοδρομικού Κέντρου «Αγριόλευκες Πηλίου» έως τη διασταύρωση με την Επαρχιακή οδό Βόλου-Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος)-Κισσό, ενώ στην Επαρχιακή οδό Βόλου – Ζαγοράς (άνω κλάδος) από το 16ο χλμ. η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Γιάννενα: Μάχη με το χιόνι δίνουν 15 αλατιέρες

Ισχυρή χιονόπτωση σημειώνεται από τις 2:00 τα ξημερώματα σε όλο τον Νομό Ιωαννίνων και στα ορεινά της Άρτας, ενώ 35 μηχανήματα αποχιονισμού και ρίψης αλατιού δουλεύουν πυρετωδώς σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

Περίπου 2,5 τόνοι αλατιού έχουν πέσει ήδη στους δρόμους, ενώ συνεχίζονται οι ρίψεις με 15 αλατιέρες.

Ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν, με το θερμόμετρο να δείχνει το πρωί στο Μέτσοβο -5 βαθμούς Κελσίου, -6 στη Βωβούσα και -7 στο Δίστρατο της Κόνιτσας.

Λευκό τοπίο και στη Λάρισα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η χιονόπτωση και σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, χωρίς προς το παρόν να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Στα λευκά το Λιβάδι Ελασσόνας, η Μελούνα, αλλά και τα Φάρσαλα, ενώ ήπια χιονόπτωση και χιονόνερο σημειώνεται από το πρωί και στη πόλη της Λάρισας.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, όμως, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Ελασσόνας, στην Επαρχιακή Οδό Ελάφου-Σκλήθρου και στην Επαρχιακή Οδό Μεγαλόβρυσου – Ανατολής.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε ότι, από το βράδυ, πάνω από 150 μηχανήματα επιχειρούν στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε οι δρόμοι να παραμένουν ανοιχτοί, ενώ κάλεσε τους πολίτες να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέτρα αυτοπροστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.

– Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

– Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

– Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

– Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).