Νέα σύννεφα και μάλιστα βαριά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ρίχνει η κλιμακούμενης έντασης ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο.

Τούρκοι αξιωματούχοι εκτοξεύουν σχεδόν καθημερινά ευθείες απειλές εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας, με αιχμή το Αιγαίο, τις γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους σχεδιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Μέγαρο Μαξίμου, είναι φανερά ενοχλημένο και κατά γενική ομολογία το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό, με αποτέλεσμα η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, να τοποθετείται μετά τον Ιανουάριο.

Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού  με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαιτεί εκαιρετικά λεπτομερή σχεδιασμό και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εν μέσω εμπρηστικών δηλώσεων και μάλιστα σε τόσο υψηλούς τόνους.

Από την πλευρά της η Άγκυρα ωστόσο δεν φαίνεται να θέλει να εκτονώσει την κρίση, αφού ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απάντησε εκ νέου του Σάββατο στις δηλώσεις του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, σε ακόμα πιο επιθετικό ύφος.

«Όλοι θα πρέπει να μένουν μακριά από τις προκλήσεις στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο, σε διαφορετική περίπτωση το τίμημα θα είναι βαρύ», είπε ο τούρκος ΥΠΑΜ και συνέχισε αναφέροντας: «Όλοι θα πρέπει να συγκρατηθούν. Αυτή την ειλικρινή συμβουλή δίνουμε στους γείτονές μας». Διαμήνυσε δε προς κάθε κατεύθυνση ότι όλοι θα πρέπει να «μαζέψουν τα μυαλά τους» και να μην προκαλούν.