«Απόπειρες αμφισβήτησης του κύρους του Βαρθολομαίου δεν έχουν καμία τύχη και στρέφονται τελικά εναντίον εκείνων που τις επιχειρούν» υπογραμμίζει  σε ανακοίνωσή  της  η ΝΔ, σχολιάζοντας αιχμηρά την επίθεση που εξαπέλησε ο ρώσος πρόεδρος  Βλαντιμίρ Πούτιν κατά του Οικουμενικου Πατριάρχη.

«Ο ρόλος και το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αναγνωρίζεται και εκτιμάται διαχρονικά και παγκοσμίως» τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της και υπογραμμίζει: «Απόπειρες αμφισβήτησης του κύρους του δεν έχουν καμία τύχη και στρέφονται τελικά εναντίον εκείνων που τις επιχειρούν».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση της ουκρανικής εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι στόχος του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι να «υποτάξει την Ουκρανική Εκκλησία» και να «κερδίσει χρήματα», λαμβάνοντας «βοήθεια από την Ουάσιγκτον».

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το ζήτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας:

«Η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην Ορθοδοξία είναι απίστευτη. Συνιστά άμεση παρέμβαση του κράτους στην εκκλησία και στη θρησκευτική ζωή. Αυτό έχει να συμβεί από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Δημιουργήθηκε η αποκαλούμενη «ενωμένη σχισματική εκκλησία της ενορίας της Κωνσταντινούπολης» και σε όποιον δεν αρέσει η ρωσική ενορία μπορεί να επιλέξει την ενορία της Κωνσταντινούπολης.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας ήταν απολύτως αυτόνομη. Ελάχιστοι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό. Ουσιαστικά ήταν μία απολύτως ανεξάρτητη Εκκλησία που είχε το δικαίωμα να εκλέγει μέχρι και τους δικούς της ιεράρχες. Η μόνη σύνδεση που είχε με τη Ρωσία ήταν πνευματική. Κατά τη διάρκεια των κηρυγμάτων απλώς ανέφεραν το όνομα του Παναγιώτατου Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών. Αυτό ήταν όλο.

Και δείτε τώρα την εξάρτηση που έχουν από την Τουρκία και το «τουρκικό πατριαρχείο»: εκεί γίνονται οι διορισμοί, εκεί βρίσκονται τα χρήματα που είναι το κύριο. Το κύριο κίνητρο του Βαρθολομαίου ήταν να υπάγει στην δικαιοδοσία του την ουκρανική εκκλησία και στη συνέχεια να αποκομίσει οφέλη από αυτήν. Νομίζω ότι, αυτό ήταν το κύριο κίνητρο, εκτός φυσικά από τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον.

Το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε για το θέμα αυτό στο Κίεβο και συζήτησε το θέμα αυτό, είναι κάτι το αδιανόητο, το εντελώς ανεπίτρεπτο. Κάτι τέτοιο στοχεύει στη διεύρυνση του ρήγματος ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς» κατέληξε η επίμαχη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν.