Σε προγράμματα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στρέφονται πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις τους, τονίζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και ζητά τη μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα του ανταγωνισμού, αρχικά στον ΦΠΑ και αντίστοιχα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Την ίδια στιγμή, στην ανακοίνωσή της η ΠΟΞ σημειώνει πως πρέπει να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η παραξενοδοχία. Γρεβενά, Καστοριά, Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Λέσβο και Σάμος είναι μερικές από τις περιοχές που ξενοδόχοι έχουν μπει στα προγράμματα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσσιος, και προσθέτει ότι έρχονται κι άλλες περιοχές στην Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο.

Εστιάζοντας στη νομοθεσία για τον θεματικό τουρισμό, η ΠΟΞ επισημαίνει πως δεν αρκεί από μόνη της να δώσει λύσεις, αλλά θα πρέπει θα πρέπει να συνοδεύεται από πολιτική βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για αλλαγή και εκσυγχρονισμό του τουριστικού μοντέλου της χώρας, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα σε μια πιο ισορροπημένη διασπορά των επισκεπτών από το εξωτερικό σε όλες τις περιφέρειες.

Οι ξενοδόχοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η τουριστική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο θα αυξηθεί. Ταυτόχρονα, όμως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων «χτυπά» το δικό της «καμπανάκι», καθώς στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως τονίζεται, η χειμερινή σεζόν δεν διαρκεί περισσότερο από 50 ημέρες συνολικά και κυρίως έχει οικονομικό αντίκρισμα για τις επιχειρήσεις, μόνο μέσα στις γιορτές. Για τον λόγο αυτό και επαναφέρει την πρότασή της για καθιέρωση του θεσμού της «Λευκής Εβδομάδας» στα σχολεία, έτσι ώστε να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός και να πάρουν «ανάσα» οι τοπικές οικονομίες της επαρχίας. Για το ίδιο ζήτημα και ο πρόεδρος των τουριστικών γραφείων Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Τελώνης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανάγκη συνεννόησης όλων των εμπλεκομένων, ώστε να προχωρήσει το ζήτημα της «Λευκής Εβδομάδας», που η καθιέρωση αυτής, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.