Το γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνει η είδηση της βομβιστικής επίθεσης στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΙ, το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρας, με την Ελλάδα να διασύρεται για ακόμα μία φορά διεθνώς, καθώς εμφανίζεται ως χώρα σε «πόλεμο» με τους τρομοκράτες.

Τα γερμανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι η αστυνομία προσανατοίζει τις έρευνες της  προς κάθε κατεύθυνση του ελληνικού ακροαριστερού χώρου.

Πρώτο την είδηση στο γερμανόφωνο χώρο μετέδωσε το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa με πληροφορίες για το χτύπημα.

Η ειδησεογραφική εκπομπή Heute του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF γράφει στην ιστοσελίδα της ότι η προειδοποίηση έγινε με τηλεφώνημα σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό πριν γίνει η έκρηξη. «Οι εικόνες δείχνουν συντρίμμια από τζάμια και κουφώματα παραθύρων από το κτήριο των γραφείων του τηλεοπτικού σταθμού, του οποίου η πρόσοψη είναι από γυαλί. Σύμφωνα με πληροφορίες η εκρηκτική ύλη είχε βάρος 5 κιλών. Η αστυνομία κινεί τις έρευνές της προς κάθε κατεύθυνση του ελληνικού ακροαριστερού χώρου».

Στη γερμανική διαδικτυακή του σελίδα το Euronews γράφει ότι τις χειρότερες ζημιές υπέστησαν ο τρίτος και τέταρτος όροφος του κτηρίου, όπου βρίσκονται τα δημοσιογραφικά γραφεία του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.

«Η υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε την επίθεση χτύπημα κατά της Δημοκρατίας και ότι η χώρα είναι θωρακισμένη για τέτοιου είδους επιθέσεις». Στη διαδικτυακή της σελίδα η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk επισημαίνει από την βομβιστική επίθεση δεν τραυματίστηκε κανείς, αλλά υπάρχουν πολλές υλικές ζημιές.

Στην Ελλάδα τράπεζες, ΜΜΕ και αστυνομία αποτελουν συχνούς στόχους ακροαριστερών οργανώσεων, σημειώνει το περιοδικό TIME.

Το ΤΙΜΕ αφού αναφέρει τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα για την επίθεση συνεχίζει τονίζοντας ότι έως τώρα δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης και υποστηρίζει ότι η σημερινή επίθεση παρουσιάζει ομοιότητες με την επίθεση της 22ας Δεκεμβρίου του 2017 κατά δικαστηρίου στην Αθήνα.

Η Washington Post από την πλευρά της σημειώνει το γεγονός ότι ένοπλες ακροαριστερές και αναρχικές οργανώσεις έχουν επιτεθεί κατά ΜΜΕ και στο παρελθόν. Η Washington Post σημειώνει ότι ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της Ελλάδας και αναφέρεται στις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη η οποία διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθεί η δημοκρατία ώστε να κλείσει ο δρόμος της τρομοκρατίας και του φασισμού.

«Ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κοντά στο κτίριο του σταθμού στην ελληνική πρωτεύουσα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, σπάζοντας τζάμια σε έξι ορόφους και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο εσωτερικό, αλλά ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς» αναφέρει το πρακτορείο Reuters.«Ο ΣΚΑΪ είναι ένας από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα με μέρος ενός ομίλου ΜΜΕ που περιλαμβάνει έναν ραδιοφωνικό σταθμό και συνδέεται με την μεγαλύτερη εφημερίδα καθημερινής κυκλοφορίας στην Ελλάδα, την «Καθημερινή»» διευκρινίζει το δημοσίευμα.

Περιγράφοντας τις εκτεταμένες ζημιές και την εικόνα «βομβαρδισμένου τοπίου» που θυμίζει πλέον ο σταθμός, το Reuters επισημαίνει: «Οι μικρές κλίμακας επιθέσεις σε επιχειρήσεις, κρατικά κτίρια, αστυνομικούς σταθμούς και πολιτικά γραφεία δεν είναι κάτι σπάνιο στην Ελλάδα, η οποία έχει ένα μακρύ παρελθόν πολιτικής βίας».

Ομοιότητες με την ισχυρή έκρηξη βόμβας στο Εφετείο της οδού Λουκάρεως στις 22 Δεκέμβρη του 2017, για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» διακρίνει το Associated Press.

Το αμερικανικό πρακτορείο επισημαίνει ότι, αν και δεν έχει γίνει ακόμα ανάληψη ευθύνης, «ένοπλες οργανώσεις της ακροαριστεράς και του αναρχικού χώρου έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στα ελληνικά ΜΜΕ στο παρελθόν».

Το πρακτορείο αναφέρεται στις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλης περί «επίθεσης κατά της δημοκρατίας». Επίσης περιλαμβάνει δηλώσεις του διευθυντή Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, Νικου Φιλλιπίδη, ο οποίος εξέφρασε την αίσθηση που έχει ότι δέχτηκε επίθεση το ίδιο του το σπίτι.

«Η επίθεση της Δευτέρας έχει κάποιες ομοιότητες με την έκρηξη βόμβας σε δικαστήριο στο κέντρο της Αθήνας, στις 22 Δεκεμβρίου του 2017. Την ευθύνη για εκείνη την επίθεση είχε αναλάβει η ΟΛΑ, μια οργάνωση της ακροαριστεράς. Η Ελλάδα έχει ιστορικό ένοπλων επιθέσεων τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, κυρίως από εξτρεμιστικές ομάδες της ακροαριστεράς που άρχισαν να αναδύονται μετά την επταετή χούντα, η οποία κατέρρευσε το 1974. Οι στόχοι περιλαμβάνουν τράπεζες και πρεσβείες, όπως και αστυνομικά και δικαστικά κτίρια»
Στη βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ αναφέρεται με σημερινό του δημοσίευμα και το ρωσικό Sputnik, μεταδίδοντας εικόνες που δημοσίευσαν στο Twitter χρήστες του διαδικτύου που βρέθηκαν στο σημείο.

Οι ζημιές είναι εκτεταμένες αλλά ευτυχώς δεν υπήρχαν τραυματίες, λόγω της άμεσης κινητοποίησης των αρχών μετά το δημοσίευμα, αναφέρει το άρθρο.