Δήλωση ότι έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην ενταχθεί κανείς βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, στις εθνικές εκλογές, ούτε στις ευρωεκλογές, έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αποκλειστική δήλωση του υπουργού Άμυνας, στο pontiki.gr, «έχουμε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι κανένας βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν θα συμμετάσχει σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις εθνικές εκλογές είτε στις ευρωεκλογές».

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται σε μία περίοδο που κυριαρχεί το ζήτημα του Μακεδονικού και της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον Π. Καμμένο να προχωρά κατά καιρούς σε δηλώσεις περί προθέσεων του να την καταψηφίσει εάν έρθει στη Βουλή και να αποσύρει τους υπουργούς του, ρίχνοντας την κυβέρνηση.

Με την εν λόγω δήλωση, ο Π. Καμμένος δείχνει να προσπαθεί να εξαλείψει τα κίνητρα βουλευτών των ΑΝΕΛ για διεκδίκηση ανταλλάγματος και μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, εάν ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή θέλει να δώσει επιχειρήματα στους βουλευτές του προκειμένου να μην χρεωθούν κατηγορία για αποστασία, εφόσον επιλέξουν να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, όπως είναι η περίπτωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος έχει δηλώσει ήδη ότι θα ψηφίσει. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ήδη ο βουλευτής των ΑΝΕΛ,  Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ και άλλα στελέχη φέρονται να τη στηρίζουν. Η εν λόγω δήλωση μπορεί να μεταφραστεί ως ότι «Τσίπρας και Καμμένος θα πάνε μαζί μέχρι το τέλος», με τον Π. Καμμένο να προσπαθεί να αποσείσει τις κατηγορίες περί αυτόνομης πορείας του, να αποκομίσει εκλογικό όφελος σε βάρος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς μετα τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το πώς θα πράξουν οι ΑΝΕΛ όταν η συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στη Βουλή, απάντησε σχετικά: «Δεν άκουσα κάποιες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Όλα καλά».