Η επίθεση που διαπράχθηκε στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πόλης του Στρασβούργου είχε αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δώδεκα να τραυματιστούν, από τους οποίους οι έξι βρίσκονται σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο δήμαρχος του Στρασβούργου Ρολάντ Ρις είχε κάνει λόγο με ανακοίνωσή του που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο για τέσσερις νεκρούς και περίπου δέκα τραυματίες. Τον ίδιο αριθμό είχαν δώσει πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία.

Ο ένοπλος ενεπλάκη σε ανταλλαγές πυρών με στρατιώτες και αστυνομικούς δύο φορές, ανάμεσα στις 20:20 και τις 21:00 (21:20 και 22:00 ώρες Ελλάδας), ενημέρωσε ο Καστανέρ. Ο δράστης της επίθεσης συνεχίζει ακόμη να διαφεύγει της σύλληψης, διευκρίνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, 350 άνδρες, ανάμεσά τους μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και στρατιωτικοί, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, αναζητούν τον ένοπλο.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε πως ο δράστης της επίθεσης στην αγορά είναι «γνωστός» στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν είχε ποτέ μέχρι την Τρίτη εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης. Είχε καταδικαστεί τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης, ανέφερε.

Η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών στο πλαίσιο του σχεδίου Vigipirate μετά την επίθεση, συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε πλέον να μετακινήσει (το επίπεδο επαγρύπνησης) στο «συναγερμός για επίθεση», με την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κτίριο της νομαρχίας.

Θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Καστανέρ, οι αρχές θα απαγορεύσουν όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις στην πόλη του Στρασβούργου για να διευκολυνθεί η επιχείρηση των αρχών για τη σύλληψη του δράστη.

Ολα τα σχολεία στην πόλη θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά οι γονείς μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι εάν το επιθυμούν, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στο Στρασβούργο

Σοκ στο Στρασβούργο: Νεκροί και τραυματίες μετά από «τρομοκρατική» επίθεση [Εικόνες]

Βίντεο που «κόβουν» την ανάσα από την αιματηρή επίθεση στο Στρασβούργο