Σχεδόν 3 εκατ. ευρώ πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων. Αναλυτικότερα από τις 10/12/2018 έως τις 11/12/2018 ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε σε 257 δικαιούχους συνολικά 2.927.990,94 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της πληρωμής αφορά ανειλημμένες υποχρεώσεις νέων αγροτών καθώς και τη βιολογική γεωργία.

700 και πλέον νέοι έχουν εκπαιδευτεί αμέσω του «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»

Να σημειωθεί ότι τη δυνατότητα σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροδιατροφικό κλάδο, δίνει το δωρεάν πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά». Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 700 νέοι από 30 περιοχές της χώρας.

Καθοδηγητής του πρότζεκτ είναι το Πανεπιστήμιο Rutgers, το οποίο εδρεύει στο Νιού Τζέρσεϊ σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) στη Θεσσαλονίκη, και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η συνολική επιχορήγηση της δράσης ανέρχεται σε 27,5 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ, με τίτλο «Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων», που στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας και φιλοδοξεί να ωφελήσει περισσότερους από 2.500 νέους μέσα σε μια τριετία.

Μέρος στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν άτομα ηλικίας μέχρι και 40 ετών, τα οποία θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά ή επιχειρηματικά με τον αγροδιατροφικό τομέα.

Μεταξύ των στόχων είναι η ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πρωτογενή τομέα, η υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας μέσω ανοιχτών προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων οι οποίες θα παρέχουν συγχρηματοδότηση για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες μετά από αξιολόγηση, καθώς και οι συνεχιζόμενες κλαδικές μελέτες για τον εντοπισμό νέων τάσεων και ευκαιριών στον κλάδο.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε τομείς όπως μεταξύ άλλων ο εναλλακτικός τουρισμός, η μελισσοκομία, τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, την κτηνοτροφία και την τεχνολογία γαλακτικών προϊόντων καθώς και τη βιώσιμη παραγωγή οσπρίων. Σημειώνεται, ότι η διάρκεια φοίτησης ποικίλει ανά θεματικό αντικείμενο από έξι μήνες μέχρι και ένα χρόνο.