Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκαν την Παρασκευή  οι προσφυγές συλλόγων και σωματείων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ενώ έξω από το δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί περίπου εκατό άτομα.  Οι προσφυγές στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και με αυτές ζητείται  να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών.

Το βασικό ζήτημα που θα απασχολήσει το ΣτΕ, είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθούν από το δικαστήριο κυβερνητικές πράξεις οι οποίες άπτονται της εξωτερικής πολιτικής.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ)  υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών και οι μεταγενέστερες αποφάσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νικόλαου Κοτζιά είναι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν τις διεθνείς -διπλωματικές σχέσεις της χώρας και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.  Τα Σωματεία υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκε το άρθρο 82 του Συντάγματος που καθορίζει ότι η κυβέρνηση κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, καθώς το Σύνταγμα δεν αφήνει απεριόριστη την κυβερνητική εξουσία, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση, που ουσιαστικά καταργήθηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913.

Η  Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.