Πιο σοβαρή απ’ ό,τι θεωρήθηκε αρχικά ήταν η τεχνική βλάβη στο αεροσκάφος που μετέφερε την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στην Αργεντινή για τη σύνοδο του G20.

Σύμφωνα με το SPIEGEL, μία ώρα μετά την απογείωση από το Βερολίνο, το σύνολο του συστήματος επικοινωνίας με το έδαφος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας στο κυβερνητικό A340.

Μόνο με τη βοήθεια δορυφορικού τηλεφώνου το πλήρωμα του αεροσκάφους κατάφερε να έρθει σε επαφή με το κέντρο ελέγχου πτήσεων και να ζητήσει προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο της Κολωνίας-Βόννης.

Πυροσβεστικά οχήματα γύρω από το κυβερνητικό A340-300 (φωτό EPA, μέσα από το αεροσκάφος)

Τέτοια βλάβη του συστήματος επικοινωνίας, που υποστηρίζεται από διάφορα συστήματα αντικατάστασης, είναι εξαιρετικά σπάνια. Η αιτία δεν είχε προσδιοριστεί μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσαν κύκλοι της Bundeswehr.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο χειριστής του κυβερνητικού αεροσκάφους ενημέρωσε τους επιβάτες του περί τις 20:30 (21:30 ώρα Ελλάδας) ότι θα επέστρεφε στην Κολωνία διότι τεχνικό πρόβλημα προκάλεσε διακοπή λειτουργίας πολλών ηλεκτρικών συστημάτων.

«Μην έχετε καμιά ανησυχία, θα προσγειωθούμε με απόλυτη ασφάλεια στην Κολωνία», διαβεβαίωσε.

Ο πιλότος επέλεξε να κατευθυνθεί στην Κολωνία διότι εκεί βρίσκεται η βάση του και το μόνο αεροσκάφος αντικατάστασης.

Πρόβλημα και στην προσγείωση

Οταν το A340 έφτασε τελικά στην Κολωνία, παρουσιάστηκε άλλο ένα πρόβλημα: Καθώς το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή, μόνο ο μικρότερος από τους διαδρόμους ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή.

Ως εκ τούτου, το αεροσκάφος μακρινών αποστάσεων έπρεπε να επιβραδύνει πολύ γρήγορα. Επειδή είχε καταναλώσει λίγη κηροζίνη από το Βερολίνο και δεν μπορούσε να μειώσει τα καύσιμα προσεγγίζοντας στην Κολωνία, το πρόβλημα στην προσγείωση ήταν ακόμα πιο σοβαρό.

Το αποτέλεσμα: το σύστημα πέδησης υπερθερμάνθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να παρέμβει προληπτικά.

Ενημερώθηκε η υπουργός Αμυνας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του SPIEGEL, η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημερώθηκε αμέσως μόλις εντοπίστηκε η βλάβη στο αεροπλάνο.

Κατά το Γερμανικό Πρακτορείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ εξήγησε ότι το ταξίδι δεν μπορούσε να συνεχιστεί το βράδυ της Πέμπτης για να μην ξεπεραστεί το όριο των μέγιστων ωρών πτήσης του πληρώματος.

Για αρκετές ώρες η υπουργός Αμυνας προσπάθησε να εξασφαλίσει από ευρωπαϊκές εταιρείες άλλο αεροσκάφος για την καγκελάριο.

Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αεροπορικές εταιρείες στην ΕΕ που διέθεταν αεροσκάφη υπερατλαντικών πτήσεων με εξοπλισμό VIP.

Η Μέρκελ πέρασε τη νύχτα σε ξενοδοχείο στη Βόννη. Εκεί δήλωσε για το περιστατικό: «Μπορώ να πω, μετά τα γεγονότα, ότι υπήρξε σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς, είχαμε εξαιρετικό πλήρωμα και έμπειρο κυβερνήτης».

Η Μέρκελ θα πετάξει τελικά σήμερα Παρασκευή το πρωί με άλλο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από την Κολωνία στη Μαδρίτη.

Από εκεί θα αναχωρήσει με προγραμματισμένη πτήση της Iberia για το Μπουένος Αιρες, αλλά θα χάσει την έναρξη της συνόδου των G20

Η διαδρομή και αναστροφή του κυβερνητικού αεροσκάφους προς την Κολονία (Reuters)

Επίθεση από… τρωκτικά

Στα μέσα Οκτωβρίου, το Κόνραντ Αντενάουερ αντιμετώπισε πρόβλημα στην Ινδονησία, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών να επιστρέψει από τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με εμπορική πτήση.

Τρωκτικά είχαν μπει στο αεροσκάφος με τους τέσσερις κινητήρες και μάσησαν πολλά ηλεκτρικά καλώδια.

Ο μικρός στόλος των γερμανικών κυβερνητικών αεροσκαφών έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα τεχνικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.