Μεγάλο παραμένει το χάσμα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται στο τρίτο μέρος του Βαρόμετρου της Public Issue. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι 6 στους 10 πολίτες θέλουν να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Το 37% πιστεύει ότι δεν είναι αναγκαίο κάτι τέτοιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2018 το ποσοστό όσων ήθελαν να πάμε σε πρόωρες εκλογές ήταν μόλις 46%.

Στην παράσταση νίκης που θεωρείται εκ των βασικών δεικτών για την πορεία των κομμάτων, η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα της τάξης του 54%. Το ποσοστό αυτό διατηρείται σε υψηλά επίπεδα όλο το τελευταίο διάστημα στις μετρήσεις της εταιρείας και δεν άλλαξε επί της ουσίας παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ και μετά. Η ΝΔ έχει ποσοστό 71% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 17% στις απαντήσεις για το ποιος θα νικήσει στις εκλογές, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει ο ερωτώμενος.

Σε περίπτωση που επικρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, το 46% ερωτηθέντων δηλώνει θα αισθανόταν στεναχώρια, το 36% αδιαφορία και μόλις το 15% ανακούφιση. Αντίθετα, σε περίπτωση επικράτησης της ΝΔ, στεναχώρια θα αισθανόταν το 24%, το 40% αδιαφορία, και ανακούφιση το 34%.

Υπενθυμίζεται ότι το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιοποιήθηκε σε τρία μέρη δείχνει την τάση που επικρατεί σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει «θετική δημοσιότητα». Εν τούτοις δείχνει ότι οι πολίτες δεν πείθονται.