Εφιάλτης χωρίς τέλος για το ελληνικό χρηματιστήριο που έφτασε να χάσει κοντά στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κατρακυλώντας στις 593,05 μονάδες.

Με την πτώση 3,91% έσπασε και το ψυχολογικό φράγμα των 600 μονάδων και η αγορά γύρισε χρόνια πίσω.

Οι επενδυτές αποχωρούν από τα τραπεζικά χαρτιά, ειδικά μετά τη διαγραφή τριών τραπεζών (πλην της Alpha Bank) από τον δείκτη MSCI.

Ετσι, τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις οι απώλειες που καταγράφηκαν στον τραπεζικό δείκτη αρχικά και στον γενικό επίσης, δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που διαχέεται και στα άλλα «βαριά» χαρτιά.

Με πτώση 4,11% η Εθνική Τράπεζα στα 1,007 και 3,7 εκατ. τεμάχια. Βουτιά 5,97% για την Eurobank στα 0,447 ευρώ, υποχώρηση 7,92% της Alpha στο 1,070 ευρώ.

Πτώση 3,09% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,94 ευρώ και 1,7 εκατ. τεμάχια. Τα 0,94 ευρώ είναι πλέον το νέο χαμηλο 52 εβδομάδων
Με πτώση 7,18% ο Μυτιληναίος στα 7,11 ευρώ. Με βουτιά 6,32% ο ΟΠΑΠ στα 7,64 ευρώ. Με πτώση 3,82% ο ΟΤΕ στα 9,81 ευρώ. Υποχώρηση 5,58% Ο Φουρλής στα 4,40 ευρώ. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 43 εκατ. ευρώ.

Η αγορά κινείται μεταξύ των «σορτάκηδων» που πουλάνε και αγοράζουν, αλλά και των επενδυτών που διαισθάνονται ότι η ελληνική αγορά και η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε αβέβαιη περίοδο. Αγοραστές δεν υπάρχουν, αντιθέτως το μαζικό ξεπούλημα διαχέεται σε όλο το ταμπλό.

Τραγικές είναι οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Η Αlpha Βank στο 1,66 δισ., τη Eurobank στο όριο του ενός δισ., την Εθνική πλέον χαμηλότερα του ορίου και η Πειραιώς μόλις στα 400 εκατ. ευρώ

Ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει το 53% της αξίας του τους τελευταίους έξι μήνες.

Και βεβαίως δεν θα πρέπει να μείνει απαρατήρητο το γεγονός ότι επικρατεί φόβος για τις τράπεζες και τα «κόκκινα δάνεια». Η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση για το σχέδιο Στουρνάρα που θα οδηγούσε σε μείωση των NPL’s κατά 42 δις ευρώ και όσο περνά ο χρόνος τόσο πιέζονται οι τράπεζες και τόσο φουντώνουν τα σενάρια για νέα ανακεφαλαιοποίηση, κάτι που θα σήμαινε… bail in.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από