Αν το παιδί σου δεν τρώει φρούτα και λαχανικά αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο κάτι πρέπει να κάνεις δεδομένης της ανεκτίμητης διατροφικής τους αξίας και του γεγονότος ότι δεν παίρνει τα πολύτιμα συστατικά και τις βιταμίνες, που πρέπει.

Για αρχή μην πιέσεις το παιδί να φάει κάτι με το ζόρι. Ενδέχεται από αντίδραση και μόνο να μην ξαναδοκιμάσει ποτέ καρότο κ.ο.κ.

Ο καλύτερος τρόπος να το πείσεις να φάει λαχανικά και φρούτα είναι να τα τρως εσύ και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ώστε το παιδί να έχει παραδείγματα σωστής διατροφής.

Άλλωστε τα πιτσιρίκια λειτουργούν μιμητικά και ακολουθούν αυτό που κάνει ο γονιός και ενδεχομένως κάποια στιγμή να δοκιμάσει από μόνο του.

Έτσι ή αλλιώς φρόντισε τα λαχανικά και τα φρούτα να μην λείπουν από το τραπέζι σας ώστε να τα συνηθίζει.

Σέρβιρε πάντα λαχανικά στα κυρίως γεύματα, διαφορετικά και πολύχρωμα, ώστε να του κεντρίσεις την περιέργεια.

Κάνε πιο πλούσια τη σαλάτα ή τα λαχανικά χρησιμοποιώντας ελαφριές σος γιαουρτιού, βινεγκρέτ, λάδι και μουστάρδα, αλλά και τριμμένο ή ψιλοκομμένο τυρί για να τη νοστιμίσεις.

Ενσωμάτωσε τα λαχανικά στις συνταγές που φτιάχνεις, π.χ. στην πίτσα, στις πίτες,  στις σούπες κ.ο.κ.

Για τους πιο μικρούς φτιάξε φατσούλες και αστεράκια με τα λαχανικά και τα φρούτα.

Καθιέρωσε τα απογεύματα την «ώρα του φρούτου». Ζήτα από το παιδί σου να σε βοηθήσει να πλύνετε, να καθαρίσετε και να σερβίρετε ποικιλία από φρούτα για όλους σας.

Φτιάξε σπιτικά γλυκά με φρούτα π.χ. μια τάρτα με μήλο, μια κρέπα με μπανάνα, μια μαρμελάδα πορτοκάλι.

Ψήσε στο φούρνο φρούτα π.χ. μήλα ή κυδώνια με κανέλα.

Ετοίμασε πέρα από τους στημένους χυμούς, φρουτοχυμούς με ποικιλία φρούτων, αναμειγνύοντας φρούτα με γάλα ή γιαούρτι.

Γενικότερα μην χάνεις την υπομονή σου με το φαγητό του  παιδιού σου. Να θυμάσαι ότι ένα παιδί χρειάζεται χρόνο για να υιοθετήσει μια γεύση, που αρχικά έχει απορρίψει, αλλά όλα γίνονται, και εσύ είσαι εκείνη, που μπορείς να το βοηθήσεις να βάλει τις βάσεις για μια υγιεινή διατροφή, που θα γίνει τρόπος ζωής.