Εξίσωση με άγνωστες ακόμα παραμέτρους παραμένει η υπόθεση των αναδρομικών από τα ψαλιδισμένα δώρα που διεκδικούν συνταξιούχοι και εν ενεργεία υπάλληλοι του Δημοσίου. Τα πρώτα δείγματα γραφής στη δικαστική μάχη είναι θετικά, καθώς τον τελευταίο καιρό εκδίδονται η μία μετά την άλλη οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων ανά την Ελλάδα που τους δικαιώνουν.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την «ακτινογραφία» της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015, που αποτελεί και τη «ραχοκοκαλιά» των πρόσφατων αποφάσεων, αλλά και όπως λένε ανώτατες δικαστικές πηγές στα ΝΕΑ, «ο δρόμος μέχρι το τέρμα είναι και μακρύς και αβέβαιος».

Με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015, κρίθηκε επί της ουσίας η αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των ήδη… κομμένων δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας), με παλαιότερες μνημονιακές διατάξεις.

Οπως προκύπτει από εκείνη τη δικαστική απόφαση, που αποτελεί και τη βάση πάνω στην οποία έχουν στηριχτεί όλες οι τελευταίες αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που ανοίγουν τον δρόμο για την επιστροφή των κομμένων δώρων, η διάγνωση της αντισυνταγματικότητας θα ισοδυναμούσε με υποχρέωση της Διοίκησης να συμμορφωθεί με αναδρομική καταβολή των παροχών που καταργήθηκαν, όχι μόνο για την ενάγουσα (σ.σ.: η υπόθεσή της εισήχθη με τον θεσμό της πιλοτικής δίκης ενώπιον του ΣτΕ) αλλά για έναν ευρύτατο κύκλο προσώπων.

Η απόφαση – πιλότος

Τι προκύπτει λοιπόν πέραν πάσης αμφιβολίας από την απόφαση – πιλότο του ΣτΕ; Οτι η αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας της κατάργησης των κομμένων δώρων δεν σημαίνει αυτονόητα και αναγνώριση της αναδρομικής ισχύος της απόφασης αυτής για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους.

«Το Δικαστήριο, μετά τη στάθμιση του δημοσίου συμφέροντος αναφερομένου στην οξυμμένη δημοσιονομική κρίση και στην κοινώς γνωστή ταμειακή δυσχέρεια του ελληνικού κράτους, ορίζει ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων διατάξεων θα επέλθουν μετά τη δημοσίευση της απόφασης αυτής. Οίκοθεν νοείται ότι για τους ενάγοντες και όσους άλλους έχουν ασκήσει ένδικα μέσα ή βοηθήματα μέχρι τον χρόνο δημοσιεύσεως της αποφάσεως (σ.σ.: μέχρι τις 10 Ιουνίου 2015 ), η διαγνωσθείσα αντισυνταγματικότητα θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει επίκληση της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων αυτών, για τη θεμελίωση αποζημιωτικών αξιώσεων άλλων συνταξιούχων, που αφορούν περικοπείσες συνταξιοδοτικές τους παροχές, για χρονικά διαστήματα προγενέστερα του χρονικού σημείου δημοσιεύσεως της αποφάσεως», είχαν επισημάνει στο σκεπτικό τους οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.

Από την ανάγνωση του σκεπτικού αυτού και κυρίως το «διά ταύτα» της απόφασης, υπό το πρίσμα των σημερινών δεδομένων διαπιστώνει κανείς ότι η ίδια η Ολομέλεια του ΣτΕ έβαζε από τότε διαχωριστικές γραμμές ως προς την αναδρομικότητα των όποιων διεκδικήσεων. Υπό την ομπρέλα της αναδρομικότητας, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές στα «ΝΕΑ», μπορούν να τεθούν μόνο όσοι είχαν αναζητήσει δικαστική προστασία πριν από τη δημοσίευση της κομβικής, όπως αποδεικνύεται, απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Σε αυτό το παζλ προστέθηκαν οι αποφάσεις Διοικητικών Πρωτοδικείων για συνταξιούχους και εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, που… πατώντας στα ίχνη της απόφασης περί αντισυνταγματικότητας έχουν αρχίσει και δικαιώνουν τους προσφεύγοντες.

Οι παράμετροι

Ωστόσο, η επιστροφή των κομμένων δώρων παραμένει, κατά κοινή ομολογία, άλυτη εξίσωση, που εξαρτάται, όπως επισημαίνουν δικαστικοί κύκλοι, από τρεις συγκεκριμένες παραμέτρους:

1. Από την απόφαση του 6ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώπιον του οποίου συζητήθηκε τον περασμένο Ιούνιο η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ναυπλίου που αφορά τη δικαίωση εν ενεργεία δικαστικών υπαλλήλων. Παρά την πρωτόδικη θετική απόφαση, η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς το Δημόσιο – κατά πάγια τακτική – εξαντλεί όλα τα ένδικα μέσα αμφισβητώντας τη νομική ορθότητα των πρωτόδικων αποφάσεων.

2. Από το αν η απόφαση του 6ου Τμήματος, που συνεδρίασε υπό διευρυμένη σύνθεση, θα είναι οριστική. Κι αυτό γιατί, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, ενδέχεται λόγω μείζονος σημασίας και σπουδαιότητας της υπόθεσης την τελική κρίση για το κρίσιμο θέμα της επιστροφής των κομμένων δώρων να την έχει η Ολομέλεια του ΣτΕ.

3. Η πολυαναμενόμενη και πολυεπίπεδη απόφαση με αναμφισβήτητες κοινωνικές προεκτάσεις που θα λάβει η Ολομέλεια του ΣτΕ για το σύνολο των διατάξεων του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου.

Εν κατακλείδι, όπως παρατηρούν δικαστικές πηγές, επειδή ουδείς είναι σε θέση να προδικάσει την έκβαση αυτών των κρίσιμων δικαστικών μαχών για την επιστροφή των καταργηθέντων δώρων, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και ο ορίζοντας των συγκεκριμένων διεκδικήσεων θα πρέπει να δημοσιευθούν οι τρεις αυτές αποφάσεις, οι οποίες κρύβουν και τη λύση της εξίσωσης.