Το σχέδιο «Αλέξη δώστα όλα» έχει μπει για τα καλά σε εφαρμογή και μαζί με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής θα αποτελέσουν τη βασική στρατηγική της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές.

Με ένα μπαράζ παροχών και υποσχέσεων ο Αλέξης Τσίπρας μοιράζει λεφτά και ελπίδες σε μια καθαρή προσπάθεια να δημιουργήσει ένα θετικό μομέντουμ στην κοινωνία και να καλύψει τα σκάνδαλα, τα λάθη και τους κινδύνους τους οποίους έχει βάλει την οικονομία και τη χώρα. Το ορθάνοιχτο παράθυρο που άνοιξε ο Δ. Τζανακόπουλος για 10.000 προσλήψεις στη θέση των ιερέων ήταν μόνον η αρχή. Η απόφαση για τα αναδρομικά στους ένστολους «σερνόταν» εδώ κι εβδομάδες αλλά κατατέθηκε μόλις χθες το βράδυ ώστε να γίνει ένα καλό επικοινωνιακό «γκελ». Η κυβέρνηση θα μοιράσει 820 εκατ. ευρώ ως… μποναμά σε χιλιάδες ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς όχι γιατί ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη, όπως θέλει να πει, αλλά γιατί το Συμβούλιο Επικρατείας την υποχρεώνει.

Ομως, αυτό δεν έχει καμιά σημασία για όσους θα πάρουν χρήματα. Ούτε βεβαίως ενδιαφέρει κανέναν πώς θα πληρωθούν οι επιπλέον 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μαζί με τους χιλιάδες άλλους που έχουν ήδη προσληφθεί. Η θέση στο Δημόσιο και όταν ανοίγουν τα ταμεία του Κράτους για να δοθούν λεφτά είναι ασφαλώς ατού για μια κυβέρνηση που είναι 10 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις. Και ειδικά για μια «αριστερή κυβέρνηση» που εδώ και τέσσερα χρόνια έκανε δεξιά στροφή αλλά τώρα θέλει να επαναφέρει στους κόλπους της όσους έφυγαν. Ο Αλέξης Τσίπρας, με τα χρήματα που δίνει και τις υποσχέσεις για θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους, αλλά δεν ξέρουμε τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι δανειστές.

Γεμάτι καλάθι

Το σόου χθες ήταν διπλό. Ο κ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις τις οποίες προφανώς είναι έτοιμη να κάνει η παρούσα κυβέρνηση πηγαίνοντας προς τις κάλπες με γεμάτο το καλάθι.

Και με την προσμονή φυσικά να ρευστοποιήσει τις παροχές και τις υποσχέσεις της με ψήφους.

Βεβαίως, πρόκειται για ακόμη μια απάτη της κυβέρνησης η οποία βρίσκει «παράθυρο» να κάνει προσλήψεις, λέγοντας στους δανειστές ότι απελευθερώθηκαν 10.000 θέσεις, όμως, επί της ουσίας επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. Κι αυτό γιατί η επιδότηση των 200 εκατ. ευρώ που θα δίνει στις Μητροπόλεις, εξασφαλίζεται εσαεί, ενώ και το μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων που θα προσληφθούν θα καλύπτεται από τον ετήσιο προϋπολογισμό.

Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι το δώρο που έκανε ο Ιερώνυμος στον Αλέξη Τσίπρα με το να δεχθεί να του… αδειάσει τις 10.000 θέσεις στο Δημόσιο ώστε προεκλογικά να τις γεμίσεις με υποψήφιους «πελάτες» – ψηφοφόρους. Το αντάλλαγμα γι’ αυτό ήταν φυσικά να αποδεχθεί η Πολιτεία την κάλυψη εσαεί της μισθοδοσίας των κληρικών αλλά και μια σειρά από θέματα για τις αμφισβητούμενες εκτάσεις.

Όμως, η ίδια κυβέρνηση που κόπτεται για την κάλυψη των κενών στα σχολεία ή στα νοσοκομεία, θα μπορούσε να έχει κάνει προσλήψεις εδώ και πολλούς μήνες, αν δεν έσπευδε να προσλάβει χιλιάδες μετακλητούς ή υπαλλήλους σε τομείς που δεν είναι απολύτως απαραίτητοι.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα αποκαλύφθηκε ότι με fast track διαδικασίες η κυβέρνηση προχωρά σε χιλιάδες προσλήψεις με αφορμή το προσφυγικό. Οι μισές από τις 2.400 προσλήψεις μάλιστα γίνονται μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οργιο προσλήψεων

Επίσης, όργιο χιλιάδων προσλήψεων από το παράθυρο στο Δημόσιο με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η εκρηκτική αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ του κόστους μισθοδοσίας την περίοδο 2015-2019. Τα στοιχεία από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 αποκάλυψαν ότι το κόστος για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 15,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2015, θα φθάσει εφέτος τα 17,09 δισ. ευρώ για να εκτιναχθεί στα 17,6 δισ. ευρώ το 2019.

Δεδομένου ότι οι μισθοί στο Δημόσιο παραμένουν παγωμένοι τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των τακτικών-μόνιμων υπαλλήλων κινείται στα επίπεδα των 603.000, η εκρηκτική αύξηση του μισθολογικού κόστους αποδίδεται κυρίως στις αθρόες προσλήψεις υπαλλήλων με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου. Ο αριθμός τους αυξάνεται κατακόρυφα. Από 64.434 που ήταν οι συμβασιούχοι τον Αύγουστο του 2014, το κοντέρ έγραψε τον φετινό Αύγουστο 78.539.

Τον Δεκέμβριο του 2014, λίγο προτού ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην εξουσία, ο αριθμός που απασχολούνταν στο Δημόσιο με σύμβαση ορισμένου χρόνου και οι ωρομίσθιοι ανέρχονταν σε 76.095 άτομα. Τρία χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2018, ο αριθμός αυτός έφθασε τις 88.679.

Τους τελευταίους μήνες, η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού συμβασιούχων εντοπίζεται στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Το 2015 είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 10.772 άτομα. Τον περασμένο Αύγουστο ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στις 17.389.  Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει θέση μετακλητού υπαλλήλου η οποία να μην έχει καλυφθεί. Τον Δεκέμβριο του 2014 οι θέσεις μετακλητών ήταν 1.888. Τον Αύγουστο του 2018 ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 2.442 και έπεται συνέχεια.

Το δεύτερο σόου έγινε από την Πολεμική Αεροπορία όπου δεν ήταν και τυχαία η επιλογή της ανακοίνωσης επιστροφής των αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ. Λίγο μετά κατατέθηκε και η τροπολογία με αποτέλεσμα να περιμένουν πλέον όλοι τα «μπιλιετάκια» για να εισπράξουν.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι κι ότι η κυβέρνηση απευθύνεται στη μεσαία, αστική τάξη, σε γιατρούς, ένστολους, πανεπιστημιακούς και είναι μια σαφής προσπάθεια να διεισδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες δεξαμενές ψηφοφόρων.