Αύξηση στον αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων καταγράφουν τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, στην Ελλάδα βρίσκονται 3.637 ασυνόδευτα παιδιά, εκ των οποίων τα 1.210 βρίσκονται σε θέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας, όπως είναι οι δομές και τα διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης ανηλίκων, και 820 σε θέσεις προσωρινής φιλοξενίας (ξενοδοχεία και safe zones). Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ασυνόδευτων τον Σεπτέμβριο έφτανε τους 3.400.

Όπως φαίνεται από τα νέα στοιχεία, 1.889 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται εκτός μακροχρόνιας ή προσωρινής φιλοξενίας, εκ των οποίων τα 586 είναι σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίσης, 82 σε προστατευτική φύλαξη – τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα – και 139 ανήλικοι είναι προς μεταφορά σε θέσεις μακροχρόνιας ήπροσωρινής φιλοξενίας.

Το ανησυχητικό είναι πάντως πως αυξάνεται και ο αριθμός των παιδιών των προσφύγων που βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας ανέρχεται σε 478, περίπου 30 περισσότερα από όσα ήταν άστεγα τον Σεπτέμβρη ενώ 550 ανήλικοι βρίσκονται σε καθεστώς άτυπης φιλοξενίας/στέγασης ή για τα οποία δεν αναφέρεται καν τοποθεσία.