Ως γονιός γνωρίζεις πολύ καλά ότι όταν το παιδί σου κρυολογήσει, έχει συνάχι και βηχαλάκια, δεν μπορείς να το κάνεις καλά με κάποιο αντιβιοτικό, πρέπει να αφήσεις τον χρόνο να το γιατρέψει, φροντίζοντας να απαλύνεις τα συμπτώματα με αντιπυρετικά, παυσίπονα και φάρμακα που σταματούν τη ρινική καταρροή. Ας δούμε όμως τι ακριβώς μπορείς να κάνεις για να το ανακουφίσεις:

Για αρχή φρόντισε το παιδί να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί, καθώς έτσι θα ανακτήσει τις δυνάμεις του, θα πάρει ενέργεια και θα καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Βοήθησε το να χαλαρώσει αφήνοντάς το να κοιμηθεί, να δει το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση, να διαβάσει ή να του διαβάσετε κάτι, να παίξετε κάτι κ.ο.κ.

Κάνε του ένα ζεστό μπάνιο, που επίσης θα το βοηθήσει να χαλαρώσει, αλλά θα του βελτιώσει και την αναπνοή, αφού η εισπνοή των υδρατμών βοηθά να ανοίξει η μύτη του από το μπούκωμα. Εάν διαθέτεις υγραντήρα χρησιμοποίησέ τον για να αυξήσεις λίγο την υγρασία στο δωμάτιο του.

Για παιδιά άνω των δυο ετών, μπορείς να προσθέσεις μερικές σταγόνες μέντας στο νερό του μπάνιου, που θα το βοηθήσει να νιώσει λιγότερη ρινική συμφόρηση. Το ίδιο βοηθούν και τα φύλλα από ευκάλυπτο, τα οποία θα βράσεις σε κατσαρόλα με νερό.

Ο φυσιολογικός ορός στη μύτη βοηθά το παιδί να αναπνεύσει καλύτερα.

Η εντριβή στο στήθος του παιδιού, το λαιμό και την πλάτη θα το βοηθήσουν να κοιμηθεί καλύτερα τη νύχτα. Αποτελεσματικές είναι και κάποιες αλοιφές, που θα προμηθευτείς από το φαρμακείο.

Η κατανάλωση πολλών υγρών βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Εκτός απότην κοτόσουπα που είναι ιδανική επιλογή, καθώς ανακουφίζει τους πόνους, την κόπωση, τη ρινική συμφόρηση, και τον πυρετό, μπορεί αν δεν έχει πρόβλημα με το στομαχάκι του να πιει φυσικούς χυμούς φρούτων ή και smoothies με φρούτα.

Είπαμε ένα κρυολόγημα δεν πρέπει να σε ανησυχήσει εκτός αν το παιδί σου είναι βρέφος κάτω των 3-6 μηνών. Επίσης, αν έχει δύσκολη, γρήγορη ή θορυβώδη αναπνοή, αν πονάει το αυτί του, αν έχει επίμονο πυρετό και πονοκέφαλο, αν δεν μπορεί να πιει υγρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις επικοινώνησε οπωσδήποτε με τον παιδίατρο γιατί το παιδί θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια.

Έτσι ή αλλιώς το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών του και των χεριών σας και ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων που χρησιμοποιεί το παιδί, αλλά και όλη η οικογένεια μέσα στο σπίτι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των λοιμώξεων. Περαστικά σας!