Κορυφαίες διεθνείς οικονομικές σελίδες και εφημερίδες, μεταδίδουν ότι η εταιρεία Aegean Marine Petroleum Network, κατέθεσε επίσημα αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, στο αρμόδιο Πτωχευτικό Δικαστήριο της Southern District της Νέας Υόρκης, σε μια κίνηση που στοχεύει στην πώληση της εταιρείας.

Την αίτηση κατέθεσε η Aegean Marine Petroleum Network Inc, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και 74 θυγατρικές εταιρείες της.

Η εξέλιξη αυτή αυτή που έρχεται έπειτα από την ολοκλήρωση του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας, που είχε αποκαλύψει μεγάλης κλίμακας κακοδιαχείριση και πρακτικές απάτης που οδήγησαν και στη διαγραφή 200 εκατομμυρίων δολαρίων που αναφέρονταν στους ισολογισμούς ως εισπράξιμα, έχει τη στήριξη της εταιρείας Mercuria που έχει έδρα την Ελβετία και ειδικεύεται στο εμπόριο πρώτων υλών.

Η Mercuria έχει συμφωνήσει στη διαδικασία της πώλησης να κάνει την πρώτη προσφορά (stalking horse bidder), ώστε να εξασφαλιστεί καλό τίμημα στο τέλος, ενώ θα παρέχει πάνω από 532 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση, έτσι ώστε σε όλη τη διαδικασία της υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης και πώλησης η εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Με αυτή την προσφυγή η εταιρεία και οι θυγατρικές της επιδιώκουν να λειτουργήσουν με τη μορφή των «οφειλετών με κατοχή», όπως προβλέπεται από τη διαδικασία του Κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού νόμου, υπό την αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Παράλληλα έχει ζητήσει να εγκριθεί η βοήθεια της Mercuria στην όλη διαδικασία.

Την όλη υπόθεση, έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο Kirkland & Ellis LLP, ως επενδυτική τράπεζα η Moelis & Company LLC και ως σύμβουλος για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης η EY Turnaround Management Services LLC.